Filtre

Tomate

Tinand cont ca buruienile pot provoca pagube insemnate culturilor de tomate si chiar sa scada recolta este lesne de inteles ca trebuie intervenit la timp pentru combaterea acestora, iar una dintre solutiile eficiente este erbicidarea.

Pentru ca erbicidele aplicate la tomate sa-si faca efectul trebuie sa tineti cont de anumite aspecte pe care le vom descrie in cele ce urmeaza. Substanta folosita trebuie sa distruga doar buruienile, fara a afecta si cultura de tomate. De aceea, primul criteriu trebuie sa fie selectivitatea solutiei folosite fata de plantele de cultura. Conteaza totodata si gradul de fitotoxicitate pentru buruienile care s-au dezvoltat in gradina, precum si nocivitatea reziduurilor din sol, care trebuie sa fie cat mai scazuta.

Pentru culturile legumicole, in cele mai multe cazuri, erbicidarea se efectueaza inaintea insamantarii. Unele erbicide pot fi aplicate si in timpul insamantarii si chiar in perioada de vegetatie, atunci cand este nevoie. De asemenea, erbicidarea la tomate mai poate fi facuta preemergent, adica in perioada dintre semanat si rasarirea plantelor de cultura si a buruienilor.

Temperatura ideala a mediului ambiant la care trebuie aplicate erbicidele la tomate este de 16-20 de grade. Intre aceste valori, erbicidele actioneaza imediat dupa aplicare, in timp ce la temperaturi mai mari sau mai mici, efectul este intarziat, iar eficacitatea scade.

Pentru a va proteja in timpul aplicarii erbicidelor la tomate puteti folosi un combinezon si o masca de protectie.