Ingrasamantul foliar
Fertilizarea foliara, denumita si hranirea foliara, este aplicarea ingrasamantului foliar direct pe frunzisul plantei prin pulverizarea culturii cu o pompa de stropit sau un atomizor. Desi poate fi utilizat pe o mare varietate de culturi, este mai frecvent aplicat in culturile horticole.
In general, plantele isi pot obtine toti nutrientii esentiali din sol. Cantitatile de nutrienti solicitate de plante sunt mari si nu pot fi furnizate prin frunzis. Cu toate acestea, in anumite conditii si circumstante, cultura poate beneficia de fertilizarea foliara a unor cantitati mici de nutrienti, in special a micronutrientilor. Scopul fertilizarii foliare este, prin urmare, sa suplimenteze nutrientii solului, nu sa ii inlocuiasca.
Nutrientii aplicati prin fertilizarea foliara sunt absorbiti mai repede decat nutrientii aplicati prin sol. Acestia patrund in planta prin porii hidrofili ai cuticulei si, intr-o oarecare masura, si prin stomate. Cel mai bun ingrasamant foliar este Cropmax.
De ce ingrasamant foliar?
Hranirea foliara poate fi eficienta in urmatoarele circumstante:
Corectarea deficientelor de nutrienti - Nutrientii aplicati prin foliere sunt absorbiti mai rapid si mai eficient decat prin sol. Prin urmare, stropirea foliara poate oferi o corectare rapida a deficientelor de nutrienti. Cu toate acestea, corectia este temporara, iar o corectie pe termen lung ar trebui sa cuprinda atat in soluri, cat si aplicatii foliare. Cele mai frecvente deficiente de nutrienti care pot fi corectate sunt potasiu, zinc, bor, mangan si fier.
Conditii inadecvate ale solului - Conditiile nefavorabile ale solului limiteaza absorbtia nutrientilor din sol si, prin urmare, aplicarea nutrientilor direct pe frunzis poate fi benefica.
PH-ul ridicat al solului poate restrictiona absorbtia micronutrientilor si poate induce deficiente. Aplicarea pe sol poate ajuta, dar aplicatiile foliare pot oferi o solutie mai rapida si mai eficienta.
Dezechilibrele nutrientilor din sol pot provoca concurenta pentru absorbtia si pot restrictiona absorbtia unor substante nutritive. De exemplu, excesul de calciu poate interfera cu absorbtia de potasiu. Aplicarea foliara poate ocoli concurenta si interactiunile nedorite din sol.
Conditiile de captare a apei si excesul de umiditate din sol pot cauza deficiente de nutrienti. In astfel de conditii de stress, de oxigen, radacinile nu pot functiona eficient.
Conditii de mediu nefavorabile - Aplicatiile nutritive foliare pot imbunatati cresterea culturilor atunci cand conditiile de mediu sunt nefavorabile. Conditii precum vremea tulbure, temperaturile prea ridicate sau prea scazute si umiditatea ridicata impiedica absorbtia nutrientilor din sol.
Cele mai bune practici de hranire foliara
Pulverizarea atunci cand conditiile meteorologice sunt adecvate - Temperatura, umiditatea si viteza vantului afecteaza eficienta aplicatiei foliare. Hranirea foliara este cea mai eficienta la temperaturi sub 25 grade C, umiditate ridicata si cand vremea este calma. Astfel de conditii apar adesea in serile tarzii sau dimineata devreme.