Basicarea frunzelor reprezinta o boala care se dezvolta in spatiile intercelulare ale frunzelor. Aceasta boala poate fi observata de regula la frunzele care sunt in plin proces de crestere sau pe crengile care sunt tinere.
Pentru a preveni aparitia basicarii frunzelor cele mai eficiente sunt tratamentele cu fungicide pe care le aplicati in primavara.
Factorii principali care pot favoriza aparitia basicarii frunzelor sunt umiditatea si temperaturile scazute. Temperaturile scazute pot prelungi perioada de dezvoltare a bolii acest lucru ducand la incetinirea cresterii frunzelor.
Cum recunoastem aparitia basicarii frunzelor:
Initial se pot observa zone rosiatice pe suprafata frunzelor care sunt in proces de dezvoltare. In timp, daca boala nu este tratata aceste zone se vor ingrosa si se vor si increti. Frunzele care au fost afectate vor cadea. Simptomele basicarii frunzelor apar daca temperaturile raman peste 20 de grade Celsius.
Efectele basicarii frunzelor:
La pomii frunctiferi basicare frunzelor poate duce la stoparea dezvoltarii lastarilor si fructelor, astfel ca productia de fructe va fi foarte scazuta!
Basicarea frunzelor la migdal (click aici)!