Categorii

Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) - Descriere, plante afectate si daunte

Control - Prevenire - Aspect


Gargarita tulpinilor de rapita

Gargarita tulpinilor de rapita

Gargarita tulpinilor se poate intalni in locurile in care se cultiva rapita, dar si in zonele in care sunt cultivate varza sau conopida. Denumire stiintifica este Ceutorhynchus pallidactylus.

Gargarita tulpinilor de rapita - Descriere:

Corpul gargaritei ajunse in stadiul de adult este de culoare negru-gri si are o lungime cuprinsa intre 3,5 si 4 mm. „Trompa” poate avea pana la o treime din lungimea corpului. Elitrele au santuri longitudinale inguste ce contin 3-4 randuri de par scurt si fin. Larvele au o lungime de 3-4 mm, sunt de culoare galbuie si prezinta proeminente paroase. Capsula cefalica este maro-galbuie.

Gargarita tulpinilor de rapita - Biologie si ecologie:

Are doar o generatie pe an, ierneaza in stadiul de adult pe stratul superficial al solului. Primavara, cand temperaturile depasesc 9 grade Celsius, adultii ies din locurile de hibernare si se hranesc timp de 25-30 de zile. Dupa copulare, femelele isi depun ouale in muschiul plantelor gazda. O singura femela poate depunde intre 20 si 55 de oua. Procesul de eclozare dureaza circa 20 de zile, iar la sfarsit, in aprilie, vor aparea primele larve. Spre sfarsitul lunii mai, acestea se dezvolta complet. Dupa acest proces vor aparea adultii care parasesc coconii nimfali si urca la suprafata solului pentru a intra in hibernare aproape de plantele de rapita.

Gargarita tulpinilor de rapita - Plante afectate si daune provocate:

Este o specie oligofaga ce ataca culturile de rapita, varza si conopida. Atacul acestei insecte trebuie luat in considerare intrucat poate afecta cultura destul de grav. Riscul atacului gargaritei tulpinilor de rapita apare atunci cand tulpina se afla in proces de dezvoltare.

Gargaritele hibernante vor crapa partile laterale ale membrului foliar si varful lastarului. Femelele isi depun ouale in muschiul tulpinii, in acest mod larvele pot provoaca tuneluri in maduva, acest lucru ducand la deformarea si curbarea longitudinala a acestora. Intr-un final, plantele vor produce o separare, incetand astfel sa creasca. Orificiile care au fost create de gargarite sunt porti de intrare pentru noii agenti patogeni. Daunele provocate de gargarita tulpinilor de rapita pot varia intre 40% si 60% din cultura.

Gargarita tulpinilor de rapita - Control si prevenire

Cea mai buna metoda de control a gargaritelor la cultura de rapita este sa folositi un amestec de insecticid cu efect de contact si sistemic. Componenta de contact ucide gargaritele din cultura atunci cand este aplicata, iar componenta sistemica asigura protectia impotriva daunatorilor care urmeaza.

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Decis expert - Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.

Gargarita tulpinilor de rapita

Citeste si articolul despre Gargarita semintelor de crucifere.

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei