Filtre

Sondaj

Malurii

Malura este o boala care ataca graul si in general cerealele paioase, fiind produsa de ciuperci care produc in interiorul boabelor de cereale o pulbere neagra.

Malura este considerata una dintre cele mai daunatoare boli care pot afecta cerealele. Malura produce daune considerabile nu doar la calitatea boabelor, dar si asupra productiei.

Odata ce boala a ajuns in radacinile plantelor, acestea se dezvolta slab, inaltimea fiind si ea afectata. Graul poate fi afectat de 2 tipuri de malura: comuna si pitica.

Cum se manifesta malura comuna la grau:

Spicele care sunt bolnave sunt mai dezvoltate si au o culoare verde-inchis, comparativ cu cele sanatoase care sunt de dimensiuni mai mici si au o culoare albicioasa. Aceasta boala este provocata de ciuperca Tilletia spp. La treierat cariopsele se pot sfarama usor. In momentul in care graul este semanat, teliosporii sunt introdusi in pamamt odata cu samanta, acestia au culoare cafenie si de obicei emana un miros puternic de peste stricat.

Cum se manifesta malura pitica la grau:

Atacul acesteia este destul de asemanator cu cel al malurii comune, diferenta consta in piticirea accentuata a plantelor afectate.

Plantele care sunt afectate prezinta pe suprafata spicelor un aspect rasfirat. Cariopsele afectate de malura pitica sunt de dimensiuni mai mici decat cele afectate de malura comuna.

Mai multe detalii despre malura puteti afla din articolul nostru, click aici!