Categorii

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obsoletus) - Aspect, reproducere si insecticide

Control - Insecticide - Comportament


Gargarita fasolei

Gargarita fasolei

Gargarita fasolei - denumirea stiintifica este Acanthoscelides obtectus. Gargarita fasolei produce pagube insemnate in culturile de fasole atacand boabele acesteia atat in camp, cat si in depozit.

Gargarita fasolei - Aspect

Desi este denumita in mod obisnuit gargarita fasolei, Acanthoscelides obtectus apartine tehnic unui cadru de gandaci de seminte. In comparatie cu gargaritele orezului si graului, gargarita fasolei are o forma mai rotunda. Sunt parosi si au o forma asemanatoare picaturilor de lacrima. Gargarita fasolei nu poseda, de asemenea, botul evidentiat prezent pe speciile adevarate de gargarite.

Gargaritele fasolei sunt de culoare maslinie, desi nuante mai inchise pot fi vizibile pe aripi. Picioarele au aspect rosu, iar picioarele din spate poarta proeminente spinoase. Antenele gargaritei de fasole sunt, de asemenea, de culoare rosiatica.

Gargarita fasolei - Comportament, dieta si obiceiuri

Gargarita fasolei se hraneste cu majoritatea surselor de hrana disponibile, inclusiv mazare, coaja, linte si alte leguminoase. Fermierii pot confunda, fara sa stie, fasolea infestata cu cea sanatoasa, deoarece prezenta gargaritelor fasolei nu este recunoscuta in mod obisnuit pana cand nu se gasesc coji goale in culturile recoltate.

Gargarita fasolei - Reproducere

Exemplarele de sex feminin patrund in cresterea pastailor de fasole pentru a depune oua. Zonele de intrare sunt apoi sigilate, iar larvele albe si paroase sunt lasate in interior pentru a se dezvolta. In conditii favorabile, calde, larvele se hranesc cu bobul in care au fost asezate pana cand ramane doar coaja. Dupa pupare, adultii nou dezvoltati strapung bobul pentru a iesi. Prin acest proces, fasolea este distrusa.

Gargarita fasolei - Sfaturi pentru control

Controlul oricarui daunator implica mai multe etape, dintre care principalul este descoperirea produselor alimentare infestate sau a altor surse de infestare (de exemplu, acumularea de deversari de alimente). Cand sunt prezente gargarite de fasole, toate obiectele care contin sau sunt facute din fasole integrala trebuie examinate. De obicei, fasolea in camara este sursa, dar unele articole decorative sunt fabricate din sau contin fasole integrala, astfel incat aceste articole nu trebuie trecute cu vederea. Luati in considerare, de asemenea, urmatoarele pentru a preveni o infestare:

  • Aruncati alimentele infestate in cosul de gunoi din aer liber. Decoratiunile infestate (flori, coroane de flori etc.) ar trebui, de asemenea, aruncate.
  • Congelati alimentele suspecte la zero grade timp de sase zile.
  • Curatati dulapurile si rafturile in care sunt depozitate alimentele infestate prin aspirare si folosind apa si sapun.
  • Depozitati toate produsele alimentare uscate, inclusiv alimentele uscate pentru animale de companie si semintele de pasari, intr-un recipient din sticla sau plastic, cu un capac etans.

Gargarita fasolei - Insecticide:

K-Othrine SC 25 - Acesta este un insecticid ce are un spectru larg de combatere si este foarte eficient pentru a distruge sistemul imunitar al insectelor zburatoare sau taratoare.

K-Othrine WG 250 - Este un insecticid foarte eficient impotriva insectelor daunatoare zburatoare, dar si taratoare. Ambalajul de 20 de grame (pentru o singura utilizare) trebuie amestecat in 8 litri de apa.

Gargarita fasolei

Citeste si articolul despre Gargarita tulpinilor de fasole.

Produse recomandate