Categorii

Gargarita semintelor de crucifere (Ceuthorrhynchus assimillis) - Identificare, insecticide si simptomele atacului

Ciclu de viata - Insecticide - Combatere


Gargarita semintelor de crucifere

Gargarita semintelor de crucifere

Denumirea stiintifica a gargaritei semintelor de crucifere este Ceuthorrhynchus assimillis si este o specie raspandita in Europa, Asia si Africa, la noi in tara putand fi observata in zonele in care se cultiva rapita.

Gargarita semintelor de crucifere – Identificare:

Adulții sunt de culoare cenușie și cu o lungime de până la 3 mm, cu o trompa tipică curbată lungă. Larvele sunt albe, fără picioare, de până la 5 mm, cu capul maro și sunt de obicei în formă de „C”.

Gargarita semintelor de crucifere – Simptome atacului:

Gărgărița adultă depune de obicei un singur ou in păstăi de semințe și s-a estimat că o gărgăriță ajunsa in stadiul de adult poate depune până la 50 de ouă într-un sezon. După eclozare, larvele se hrănesc cu semințele în curs de dezvoltare.

O singura larva poate consuma intre 3 si 10 seminte pe tot parcursul procesului de dezvoltare. Atacul este dur in momentul in care temperaturile sunt mari, in special in perioada infloritului.

Gargarita semintelor de crucifere - Ciclu de viață

Gărgărițele semințelor invadează culturile de rapiță oleaginoase pe măsură ce temperaturile cresc în luna mai. După ce se hranesc aproximativ 3 săptămâni, femelele încep să depună ouă, proces ce continuă până când se formează semințele. Când sunt hrănite complet, larvele lasă păstăile să pupeze în sol, iar adulții apar mai târziu în vară. Gărgărița semințelor de varză are o generație pe an.

Gargarita semintelor de crucifere – Combatere – Insecticide:

Karate zeon 50 CS – Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

gargarita semintelor de crucifere

Citeste si articolul despre Gargarita sfeclei.

Produse recomandate

Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei