Categorii

Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) - BIologie, plante atacate si combatere

Aspect - Daune provocate - Insecticide


Puricele negru al verzei

Puricele negru al verzei

Puricele negru al verzei este o insecta foarte periculoasa care produce pagube nu numai in cultura de varza hranindu-se cu tesuturile frunzelor, producand astfel moartea acestora.

Puricele negru al verzei - Descriere - Aspect

Adult: Are o lungime cuprinsa intre 2 si 2,5 milimetri, este complet negru, cu exceptia celui de-al doilea si al treilea segment al antenelor, care sunt galbene.

Larva: Lungimea larvei este de maxim 5 milimetri in momentul in care este dezvoltata complet, culoarea este albicioasa, iar capul este negru lucios, cu numeroase pete negre pe abdomen. De obicei, ultimul segment abdominal este usor marcat cu negru si se termina intr-un lob mic curbat intr-un carlig spre varf.

Puricele negru al verzei - Biologie

Plante gazda ale puricelui negru al verzei: cruciferele, in special varza, conopida, rapita. Adultul ierneaza in pamant si in diverse alte situatii care ii poate oferi protectie fata de posibilii atacatori. Odata ce puricii ies din stadiul de iernare, se aduna pe plantele salbatice sau pe cele care sunt cultivate, hranindu-se cu frunzele acestora si producand muscaturi mici de 1-2 mm in diametru care nu patrund pe toata grosimea frunzei. Dezvoltarea oului dureaza aproximativ zece zile. Larvele rod radacinile timp de 3 pana la 4 saptamani, apoi se transforma in pupa in pamant. Procesul de pupare dureaza aproximativ zece zile.

Puricele negru al verzei - Ciclu de viata

Puricele negru al verzei are o singura generatie pe an. In august, adultul iese la suprafata si incepe sa se hraneasca cu frunzele de crucifere pana la sfarsitul toamnei. Cand sosesc zilele reci, se adaposteste pana in primavara urmatoare. In luna mai isi reia activitatea si se imperecheaza.

Daunele provocate de puricele negru al verzei: in cazul in care acestia sunt in numar mare, iar temperatura este ridicata, daunele pot fi substantiale, in special pe puietii tineri care pot fi distrusi.

Puricele negru al verzei - Combatere

Faster 10 CE - Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Movento 100 SC - tratamentul cu acest insecticid va afecta dur functia reproductiva a femelelor ajunse in stadiul de adult, dar si fertilitatea oualor, astfel reducand drastic nivelul populatiei daunatorilor.

Puricele negru al verzei

Citeste si articolul despre Puricele melifer al marului.

Produse recomandate

-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei