Categorii

Puricele melifer al marului (Psylla mali) - Raspandire, plante gazda ciclul vietii si combatere


Puricele melifer al marului

Puricele melifer al marului

Puricele melifer al marului se găsește în climă caldă din Europa, America de Nord, Australia, Africa de Sud, iar în sud-estul Europei poate fi găsită în toate livezile cultivatoare de mar.

Puricele melifer al marului – Descriere - Aspect

Corpul adult al puricelui melifer al marului are o culoare variabilă, în funcție de sezon, lungime cuprinsa intre 3,3-3,8 mm pentru masculi și lungime de 3,6-4 mm pentru femele. Formele de vară au corpul verzui gălbui, cu capul și toracele gri-verzui și abdomenul verde strălucitor. Larvele au corpul galben, iar larva celei de-a doua vârste are extremitățile abdominale acoperite de o secreție de ceară albă sau albastră deschis, filamentoasă. Oul este alungit, galben într-o primă etapă și apoi mai închis (castaniu), lung de 0,4 mm.

Puricele melifer al marului – Biologie, ecologie, ciclu de viata

Puricele melifer al marului se dezvoltă intr-o generație pe an și iernează ca ou depus în crăpăturile scoarțelor de crengi, pe ramuri tinere sau muguri. Larvele se hranesc cu seva din tesuturile mugurilor florali și foliari. Organele atacate sunt acoperite de excremente asemănătoare zahărului, numit „roua de miere”. Înainte de terminarea procesului de înflorire, larva se transformă în adult, care rămâne pe frunze fără a le deteriora. Depunerea ouălor are loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, individual sau în grupuri de 3-10 ouă, în special din partea pomilor care este mai puțin expusă la vânt.

Puricele melifer al marului - Plante afectate și daune

La început colonizează mugurii florali și foliari, apoi frunzele și fructele tinere. Ca o consecință a înțepăturii, lăstarii nu cresc normal, se ondulează, frunzele tinere se distorsionează, creșterea este diminuată, cu aspect clorotic. Lăstarii se ofilesc și pedunculii lor rămân suspendați de ramuri pentru o lungă perioadă de timp. Organele atacate sunt acoperite de „roua de miere” .

Puricele melifer al marului – Combatere

Movento 100 SC - tratamentul cu acest insecticid va afecta dur functia reproductiva a femelelor ajunse in stadiul de adult, dar si fertilitatea oualor, astfel reducand drastic nivelul populatiei daunatorilor.

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Puricele melifer al marului

Citeste si articolul despre Puricele melifer al parului.

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei