Categorii

Pepeni - Tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Boli pepeni - Daunatori pepeni


Pepeni

Pepenele verde, Citrullus lanatus, este o planta anuala care face parte din familia Cucurbitaceae, cultivata pentru fructele sale carnoase. Fructul este neted, de culoare verde deschis pana la inchis si poate fi dungat, marmorat sau verde solid. Pulpa fructului este de obicei rosie, dar unele soiuri produc pulpa verde, galbena sau alba si contine numeroase seminte care sunt de obicei negre sau maro inchis. Tulpina pepenului verde poate atinge o lungime de 3 metri si ca anual supravietuieste doar unui sezon de crestere. Pepenele verde este originar din Africa.

Boli care pot afecta cultura de pepeni:

Alternarioza (Alternaria cucumerina)

Aceasta boala se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, galben-maronii, cu un halou galben sau verde care apar mai intai pe frunzele cele mai vechi. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile se extind si devin pete necrotice mari, adesea cu model concentric. Leziunile se unesc, frunzele incep sa se onduleze si in cele din urma mor.

Alternarioza este raspandita in zonele de crestere unde temperaturile sunt ridicate si ploile sunt frecvente.

Cucurbitacele trebuie rotite cu o alta cultura la fiecare 2 ani pentru a reduce nivelurile de inocul. Resturile de cultura trebuie indepartate de pe camp cat mai repede posibil dupa recoltare sau arate adanc in sol. Aplicarea fungicidelor de protectie adecvate poate ajuta la incetinirea dezvoltarii bolii.

Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilzarea fungicidului Zeama Bordeleza.

Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)

Antracnoza cucurbitaceelor se manifesta sub forma de leziuni unghiulare maro inchis sau negre pe frunze cu margine galbena. Boala este raspandita de vant si ploaie.

Rotiti culturile cu non-cucurbitacee la fiecare 1-2 ani pentru a preveni aparitia bolii. Plantati numai samanta fara boli, tratata. Pentru combaterea antracnozei cucurbitaceelor este recomandata utilzarea fungicidului Dithane M 45.

Antracnoza pepeni

Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis)

Mana cucurbitaceelor se manifesta ca pete de culoare galbena pe frunze, iar daca boala nu este tratata la timp frunzele se onduleaza spre interior. Mana este raspandit prin spori si stropi de apa.

Nu supraaglomerati plantele, evitati irigarea deasupra capului, udati plantele de la baza, aplicati fungicid adecvat.

Pentru combatera manei la cucurbitacee este recomandata utilizarea fungicidului Melody Compact 49 WG.

Mana cucurbitacee

Ofilirea fuzariana (Fusarium oxysporum)

Aceasta boala se manifesta sub forma de plante ofilite. Frunzisul are un aspect cenusiu-verde mat si devine galben pe masura ce boala progreseaza. Boala poate fi raspandita prin seminte infectate sau prin sau echipamente contaminate.

Plantati in soluri bine drenate si evitati udarea in exces. Rotiti cultura de pepeni o data la 3 ani.

Ofilirea bacteriana

Putregaiul tulpinilor la pepeni (Didymella bryoniae)

Putregaiul tulpinilor se manifesta sub forma de leziuni brune rotunde sau neregulate cu inele concentrice slabe pe cotiledoane.

Ciuperca poate fi raspandita prin seminte infectate, curenti de aer sau stropi de apa. Supravietuieste pe resturile de plante din sol. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile ridicate si gradul ridicat de umiditate.

Folositi seminte care nu prezinta urme de boli, tratati semintele inainte de plantare. Rotiti culturile la fiecare 2-3 ani la o non-cucurbitace pentru a reduce acumularea de boli in sol. Reducerea reziduurilor de cultura in sol prin aratura resturilor de plante in sol dupa recoltare. Aplicarea fungicidelor preventive este de obicei necesara pentru a controla cu succes boala.

Pentru a combate putregaiul tulpinilor este recomandata utilzarea fungicidului Topas 100 EC.

Putregaiul cenusiu

Patarea unghiulara (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Patarea unghiulara se manifesta sub forma de leziuni mici pe frunze care se extind intre nervurile frunzelor si devin unghiulare. In conditii de umiditate ridicata umede, leziunile emana o substanta laptoasa care se usuca formand o crusta alba pe sau langa leziuni. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile se isi schimba culoarea si pot avea margini galbene sau verzi. Centrele leziunilor se usuca si pot cadea lasand o gaura in frunza.

Raspandirea patarii unghiulare are loc prin seminte infectate, ploi, insecte si miscarea oamenilor printre plante. Bacteria ierneaza in resturile de cultura si poate supravietui timp de aproximativ 2 ani. Utilizati seminte fara boli, nu cultivati plante in camp in care au fost cultivate cucurbite in ultimii 2 ani.

Pentru patarea unghiulara este recomandata utilizarea fungicidului Score 250 EC.

Mozaicul cucurbitaceelor (Cucumber mosaic virus)

Pe masura ce infectia progreseaza, frunzele dezvolta pete. Simptomele frunzelor sunt foarte greu de distins de alte virusuri mozaic ale Cucurbitaceelor. Severitatea simptomelor variaza in functie de tulpina virusului.

Toate speciile de cucurbitacee sunt susceptibile la virus. Deoarece virusul este raspandit in principal prin seminte infectate, ar trebui sa fie plantate numai seminte fara boala de la un furnizor de renume. Rasadurile si plantele infectate cu virusul trebuie indepartate si distruse pentru a preveni raspandirea. Virusul poate fi raspandit mecanic prin instrumente si pe maini, trebuie practicata o igiena buna in orice moment pentru a preveni transmiterea virusului, dezinfectati toate uneltele si echipamentele intre utilizari.

Pentru combaterea mozaicului cucurbitaceelor este recomandata utilizarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Daunatori care pot afecta cultura de pepeni:

Afide

Afidele sunt insecte mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau a tulpinilor plantei. De obicei de culoare verde sau galbena, dar poate fi roz, maro, rosu sau negru, in functie de specie si de planta gazda. Daca infestarea cu afide este puternica, poate determina frunzele sa se ingalbeneasca sau sa se deformeze.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a asigura controlul. Verificati transplanturile pentru afide inainte de plantare. Folositi soiuri tolerante daca sunt disponibile. In general insecticidele sunt necesare pentru tratarea afidelor numai daca infestarea este foarte mare - plantele tolereaza in general infestarea de nivel scazut si mediu.

Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidul Mavrik 2 F.

Afide

Viermi sarma

Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului. Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult.

Pentru combaterea viermilor sarma este recomandata utilizarea insecticidului Kabon.

Paianjenul acarian rosu

Identificarea paianjenului rosu comun - O planta care este infestata de paianjeni rosii va incepe sa arate nesanatos si va avea un aspect prafuit pe partea inferioara a frunzelor sale. Nu puteti distinge cu usurinta detaliile paienjenilor rosii cu ochiul liber, dar o simpla lupa poate face detaliile mai vizibile. Un paianjen rosu comun va fi complet rosu. Exista si alte tipuri de acarieni paianjen , cum ar fi acarianul cu doua pete, care sunt partial rosii.

Conditiile favorabile de dezvoltare ale paianjenului rosu comun sunt temperaturile ridicate si umiditatea scazuta. Paianjenul rosu comun este o specie polifaga si ataca pomii fructiferi, vita de vie, legumele, etc.

Pentru combaterea paianjenului acarian rosu este recomandata utilizarea insecticidului-acaricid Milbeknock.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Pepeni!

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei