Categorii

Patrunjel - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Combaterea bolilor si daunatorilor in cultura de patrunjel


Patrunjel boli si daunatori

atrunjelul, Petroselinum crispum este o planta erbacee bienala sau perena din familia Apiaceae, cultivata pentru frunzele sale care sunt folosite ca planta. Patrunjelul este o planta aromatica cu un obicei de crestere erect si are tulpini ramificate, goale si frunze plate sau ondulate de culoare verde inchis, care sunt dispuse alternativ pe tulpini.

Planta produce flori mici, galbene, pe umbele. Patrunjelul poate atinge 30-100 cm inaltime, in functie de soiul cultivat si este de obicei cultivat anual, recoltat dupa un sezon de crestere.

Bolile care pot afecta cultura de patrunjel sunt:

Septorioza (Septoria petroselini)

Septorioza se manifeste sub forma de pete mici, de culoare cenusiu-maronii. Boala se poate raspandi prin seminte infectate, prin apa contaminata de irigare si prin echipamente sau persoane care se deplaseaza printre plante. Controlul bolii se bazeaza pe metode de control cultural si bune practici de salubrizare: folositi seminte fara agenti patogeni sau tratati semintele cu fungicid inainte de plantare, tineti cont de rotatia corecta a culturilor. Daca boala este prezenta evitati lucrul cu plantele infectate cand frunzisul este umed si aplicati fungicide de protectie adecvate.

Patarea bacteriana (Xanthomonas campestris pv. carotae)

Patarea bacteriana se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, unghiulare, galbene pe frunze care se extind in leziuni de forma neregulata, maro. Aceasta boala poate fi combatuta folosind fungicide specifice.

Patarea bacteriana

Fainarea

Fainarea se manifesta sub forma de pete de culoare galbena pe planta. Pe partea inferioara a frunzelor, un miceliu usor pufos devine alb. Petele cresc in 3 - 7 zile, cresterea ciupercii provoaca moartea frunzelor afectate de boala.

Dezvoltarea fainarii la patrunjel este precedata de umiditatea ridicata a aerului. Poate fi provocata de udarea frecventa a plantatiilor pe frunze. Tratamente preventive unice cu fungicide sunt de dorit chiar inainte de apogeul bolii. Primul astfel de tratament se efectueaza la doua saptamani dupa germinare.

Pentru combaterea fainarii puteti folosi fungicidul Amistar.

Alternarioza (Alternaria dauci)

Alternarioza se manifesta sub forma de leziuni de culoare verde-maro pe frunze care se maresc si devin maro inchis sau negre.

Aparitia bolii este favorizata de frunzisul umed si vremea calda. Ploaia si ceata pot favoriza dezvoltarea bolii, iar ciuperca poate supravietui in sol pe resturile de cultura, dar este ucisa atunci cand resturile se descompun.

Boala poate fi dificil de controlat in conditii umede si calde. Aplicati fungicide adecvate atunci cand apar primele simptome.

Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.

Daunatorii care pot afecta cultura de patrunjel sunt:

Afide

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici cu corp moale care pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor si/sau a tulpinilor plantei. De obicei afidele sunt de culoare verde sau galbena. Daca infestarea cu afide este puternica, aceasta poate provoca ingalbenirea frunzelor.

Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita ,,roua de miere", care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.

Pentru a scapa de afide puteti folosi insecticidul Decis Expert 100 EC.

Afide

Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatum)

Graphosoma lineatum poate atinge o lungime de 8-12 milimetri. Corpul este aproape rotund, cu un scut mare. Culoarea de baza a partii superioare a corpului este rosu aprins, cu dungi longitudinale negre largi. Pronotul are sase benzi negre. Antenele sunt negre. De asemenea, partile laterale ale segmentelor abdominale (connexivum) sunt rosii cu multe pete negre mici. Picioarele pot fi negre sau rosii, in functie de subspecie.

Pentru a preveni aparitia plosnitei vargate a umbeliferelor este recomandata fertilizarea echilibrata, iar pentru combaterea plosnitei este recomandata aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Plosnita vargata a umbeliferelor

Limaxul cenusiu

Limaxul cenusiu este de culoare inchisa pana la gri inchis. Fiind receptivi la umezeala, acestia se pot reproduce si pot fi activi in orice moment al anului, daca predomina conditiile adecvate. Aceasta specie este o problema in climatul cu precipitatii mai ridicate, in solurile care crapa si retin umiditatea.

Limaxul cenusiu apare imediat in orice moment al anului daca exista suficienta hrana, umiditate si daca temperaturile sunt adecvate, desi, in general, devin foarte activi dupa pauza de toamna. Se pot reproduce ori de cate ori temperatura este intre 4 grade Celsiu si 21 grade Celsius (temperatura optima este de 16 grade Celsius), iar umiditatea solului este mai mare de 25%.

Pentru combaterea limaxului cenusiu este recomandata utilizarea Moluscocid Arion Pro.

Citeste si articolul despre Patrunjel!

Produse recomandate