Categorii

Kiwi (Actinia deliciosa) - Cum sa combatem bolile si daunatorii

Combatere boli - Combatere daunatori


Kiwi

Kiwi

Kiwi sau dupa denumirea stiintifica Actinidia deliciosa, este o vita sau arbust catarator de foioase din familia Actinidiaceae cultivata pentru fructele sale comestibile. Planta este viguroasa si lemnoasa, cu frunze aproape circulare care au petioli lungi si sunt dispuse alternativ pe tulpini.

Frunzele tinere si lastarii sunt acoperiti cu mici fire rosii, in timp ce frunzele mature sunt netede si verde inchis pe suprafata superioara si albe si pufoase pe suprafata inferioara. Planta kiwi produce flori parfumate alb-galbui singure sau in grupuri de 3 la axilele frunzelor (zona dintre frunza si tulpina).

Fructul are o forma ovala sau ovoida, cu coaja verde-maro acoperita cu fire de par brune rigide. Miezul fructului este verde stralucitor si suculent, cu multe seminte negre minuscule. Plantele de kiwi pot atinge o inaltime de 9 m si au o durata de viata economica de 3 ani, dupa care productia de fructe incepe sa scada.

Ingrijire generala si intretinere Kiwi

Plantele de Kiwi au o cerere mare de nutrienti, in special pentru azot si potasiu. dupa primul an de plantare, plantele trebuie fertilizate primavara si dupa cum este necesar pe tot parcursul sezonului de vegetatie, cu tipul si cantitatea de ingrasamant in functie de tipul particular de sol si de varsta plantei.

Pentru fertilizare puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.

Principalele boli care pot aparea la kiwi sunt:

Mana

Mana se manifesta prin ofilirea si capatarea unei culori brune a frunzelor. Cresterea pomilor este incetinita si se pot usuca prematur. Daca vremea este umeda leziunile provocate de mana se vor acoperi cu un lichid lipicios. Aparitia manei are loc in conditii de umiditate excesiva la sol.

Pentru combaterea manei in general este recomandat sa folositi Zeama Bordeleza.

Patarea bacteriana

Patarea bacteriana se manifesta sub forma de leziuni brune, adancite in petalele care acopera mugurii florali. Pe frunze pot aparea mici pete galbene dupa ploaie. Controlul bolii se bazeaza pe evitarea ranilor plantei care permit patrunderea bacteriilor.

Pentru patari este recomandat sa folositi fungicidul Dithane M 45.

Patarea bacteriana

Daunatori care pot aparea la kiwi:

Afide

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a oferi control. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Decis Expert.

Paduchi testosi

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Paduchele testos este o insecta care se hraneste cu floema ramurilor mici. In cazul infectiilor grave, paduchele testos este capabil sa provoace declin si scadere, dar, in general, se afla sub un nivel ridicat de control natural care previne in mare masura orice prejudiciu semnificativ. Paduchele testos este, de asemenea, capabil sa produca cantitati mari de roua de miere, care poate constitui o problema grava si poate favoriza cresterea mucegaiului.

Desi o insecta obisnuita si raspandita, focarele grave ale acestei specii sunt rare, probabil din cauza controalelor naturale. Viespile parazite sunt unul dintre cei mai frecvent observati dusmani naturali ai acestei insecte.

Pentru combaterea paduchelui testos puteti folosi Kabon, un insecticid bio formulat in stare lichida pe baza de uleiuri vegetale. Contine 50% sare de potasiu din extract de uleiuri vegetale.

Nematozi

Acestia dezvolta 2 generatii pe an. Nematozii ierneaza sub forma de chist, radacinile care au fost atacate prezinta gale. In cazul in care plantele dumneavoastra sunt atacate de aceste insecte se pot dezvolta slab. Ca metoda de prevenire a aparitiei nematozilor trebuie sa faceti rotatia corecta a culturii.

Pentru combaterea nematozilor este recomandat sa folositi Basamid Granule.

Nematozi

Acarieni

Acestea sunt insecte care sunt greu observate cu ochiul liber. Acestea sunt o specie polifaga, care ataca multe plante si pomi fructiferi, specii cultivate si spontane. Se hranesc cu suc de celule. Dupa atac, frunzele vor deveni asemanatoare pergamentului, florile vor avorta si planta stagneaza din cresterea sa.

Ca masuri de combatere impotriva acarienilor puteti folosi Milbeknock sau Vertimec 1.8 EC.

Acarieni

Cicada melifera

Cicada melifera este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, iar in anul 2009 au fost observate populatii ale cicadelor melifere in zona orasului Constanta. Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra. Plantele gazda ale cicadei melifere depasesc 200 de specii, vorbind de plante spontane ale pomilor fructiferi si plantele ornamentale. Cicada melifera ajunsa in stadiul de adult, dar si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor prin intepat si supt. Pentru combatere este recomandat sa utilizati insecticide specifice.

Citeste si articolul despre Kiwi!

Produse recomandate

Basamid Granule, 1 kg
139,89 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-5%
cropmax 250 ml