Categorii

Crinul (Zephyranthes) - Sfaturi, Intretinere, Udare, Plantare

Crinul (Zephyranthes) - Sfaturi, Intretinere, Udare, Plantare


Crin

Crinii sunt plante cu flori foarte frumoase, care vin intr-o gama larga de culori. Crinul este de format din doua soiuri: pitic si un soi care ajunge pana la 2.5 metri.

Acestia se numesc copaci crini , iar inaltimea lor spectaculoasa le face sa merite sa ii aveti in gradina. In ciuda faptului ca sunt atat de mari, crinii din ghivece au performante bune, atat timp cat au suficient spatiu.

Zephyranthes / Crin

Florile albe ale crinului apar in general in primavara. Plantele foarte bine ingrijite pot inflori din nou si in toamna. Florile dureaza doua luni sau mai mult si dupa ce acestea se estompeaza, urmeaza o perioada in care nu mai infloresc. Plantele de Crin se pot dezvolta si in zone partial-umbrite, sau de ce nu chiar si in ghivece tinute in casa.

Sfaturi pentru plantare:

Asezati becul crinului in sol cu partea ascutita in sus. Umpleti groapa cu sol imbogatit si tasati-o usor. Apoi, cel mai bine este sa plantati crinii in grupuri de 3 pana la 5, dar cu mult spatiu intre ei.

Crinii pot fi udati constant, mai ales daca sunt plantati intr-o zona cu precipitatii reduse. Pastrati solul acoperit cu mulci pentru a mentine umezeala. Odata ce crinii vor incepe sa infloreasca, veti vedea adevarata frumusete a acestor flori superbe.

Plantarea crinilor poate fi o activitate distractiva, iar toamna este momentul perfect pentru a incepe sa ii cultivi! Cel mai bine este sa va plantati bulbii de crin intre septembrie si noiembrie, deoarece au nevoie de o perioada de repaus, inainte de a prinde viata dupa iarna.

Asigurati-va ca plantati bulbii intr-o zona care apa se scurge bine, adica solul trebuie sa fie bine drenat. De asemenea, zona ar trebui sa fie insorita, crinii au nevoie de 6 pana la 8 ore de lumina directa a soarelui pe zi. Daca zona este prea umbrita, tulpinile vor incerca sa se aplece spre soare, iar deseori ajunge sa se deterioreze.

Va recomandam sa utilizati ingrasamantul profesional Osmocote Pro.

Soiuri de Crini:

Zephyranthes candida: Aceasta specie poate ajunge la o inaltime de 20-30 de centimetri, bulbii au forma sferica cu un diametru de aproximativ de 3 centimetri. Florile sunt de culoare alba si au nuante de roz-violet.

Zephyranthes citrina: Aceasta specie este originara din Mexic, florile sunt parfumate si de culoare galbena.

Zephyranthes carinata: Florile sunt de aproximativ 6-8 centimetri si sunt de culoare roz-deschis.

Cum se inmultesc crinii:

Acestia se inmultesc prin bulbi, dar se pot inmulti si prin seminte. Semintele trebuie semanate inainte ca acestea sa se usuce, pentru ca altfel procesul de germinare va fi ingreunat.

Ingrijire crin:

Daca sunteti in cautarea unor sugestii despre cum sa aveti grija de un crin, ati ajuns la locul potrivit. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre ingrijirea crinilor:

Lumina : Acestia pot suporta umbra partiala, dar prefera zonele insorite. Frunzele ingalbenite indica faptul ca lumina este prea puternica, iar dungile maronii indica arsuri din cauza luminii directe a soarelui.

Apa: Daca va intrebati cat de des sa udati un crin, un sfat este udati pe seara, cand temperaturile sunt mai scazute. Unul dintre marile avantaje in ingrijirea crinului este faptul ca acesta se apleaca putin cand are nevoie de apa, sugerand momentul in care ii este sete. In general, udati cel putin de 2 ori pe saptamana si mentineti solul umed.

Chiar daca ati uitat sa udati o vreme si gasiti planta complet epuizata cu frunze aplecate peste marginea ghiveciului, udati imediat. S-ar putea sa fiti surprinsi de cat de repede reinvie crinul.

Temperaturi: Crinul este o planta de casa excelenta, deoarece prospera la temperaturile interioare de care se bucura majoritatea oamenilor. Prefera o gama de temperaturi de 20-30 grade Celsius si climatele umede.

Va invitam sa cititi si articolul despre Zambila.