Categorii

Zambila (Hyacinthus orientalis) - Sfaturi, Intretinere, Udare, Plantare

Sfaturi - Ingrijire - Plantare - Udare - Tratament Zambile


Zambila

Zambilele isi au originea in estul Mediteranei, de-a lungul tarmurilor Turciei, si au fost aduse mai spre vest de greci si romani.

Zambilele pot inflori in martie si aprilie, prezinta flori de culoare rosie, galbene, purpurii, albastre, albe, etc cu un miros fantastic, imbatator, captivant, minunat, care va pot oferi o stare minunata si linistitoare seara.

Ingrijirea zambilelor:

Zambilele se pot planta si langa alte plante de primavara, deoarece nu dauneaza si in plus vor fi o multime de culori minunate.

Pentru florile de gradina de primavara, plantati bulbi de zambile in toamna cu sase pana la opt saptamani inainte de primul inghet. Acestea ar trebui sa fie plasate la o adancime de aproximativ 10 centimetri. Oferiti-le spatiu pentru a se intinde, distantandu-le la aproximativ 10 pana la 12 centimetri. Acoperiti cu sol iar apoi udati.

Odata ce bulbii au terminat de inflorit, taiati tulpinile de flori (lasati frunzele) pentru a incuraja plantele sa stocheze energie in bulbii lor.

Cat de importanta este lumina pentru dezvoltarea zambilelor:

Pentru o dezvoltare excelenta este recomandat sa plantati bulbii de zambila in locuri insorite. Acestea necesita 6-8 ore de lumina pe zi.

Ce tip de sol prefera zambilele:

Bulbii de zambile nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste pH-ul solului, dar se descurca cel mai bine in solul slab si bine drenat, nu va suporta solurile umede.

Cat de des trebuie udate zambilele:

Udati bine zona in care ati plantat, dupa terminarea acestui proces udati in timpul iernii, daca nu exista ploi regulate, dar lasati pamantul sa se usuce intre udari. Daca bulbii stau in sol rece si umed, in cele din urma vor putrezi.

Ce ingrasamant puteti folosi:

Cel mai bun ingrasamant pentru zambile este Osmocote Exact Tablete.

Boli care pot aparea la Zambile:

Putregai cenusiu: Frunzele tinere precum si tulpinile se ofilesc, se decoloreaza si putrezesc.

Va recomandam utilizarea fungicidului Switch 62.5 WG.

Rugina: In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Cel mai bun tratament pentru combaterea ruginii este cel cu Topsin 70 WDG.

Daunatori care pot aparea la Zambile:

Acarieni: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Cel mai bun tratament impotriva acarienilor este cel cu insecticidului Vertimec 1.8 EC, 100 ml.

Nematozi: Acestia sunt viermi de mici dimensiuni, microscopici. Larvele patrund in interiorul radacinilor, iar in timp ce se hranesc toxina pe care o secreta duc la hipertrofierea tesuturilor.

Ca tratament impotriva nematozilor va recomandam utilizarea Basamid Granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida.

Cum se planteaza Zambilele:

Perioada ideala de plantare a bulbilor de zambile este in toamna.

Pentru cele mai frumoase infloriri alegeti o zona insorita

Cresteti in sol slab, moderat fertil, bine drenat. Evitati zonele joase in care apa se aduna, radacinile zambilelor vor putrezi in solul umed.

Daca doriti sa plantati 5 sau mai multi bulbi in acelasi timp, sapati o zona mai mare. Zambilele arata frumos in grupuri de 5 pana la 9 becuri.

Puneti becul in groapa cu capatul ascutit in sus.

Dupa plantare si acoperire cu sol si udati bine.

Aplicati un strat de mulci de 3-5 centimetri in jurul plantelor pentru a descuraja aparitia buruienilor sau a bolilor.

Plantare zambile

Soiuri de Zambile:

Hyacinth Orientalis ,,Blue Jacket": Florile acestei specii sunt albastre cu margini albe

Hyacinth Orientalis ,,City of Haarlem": un soi de mostenire minunat, care a fost popular de la sfarsitul anilor 1800. Florile sunt moi, galbene cand sunt in plin proces de dezvoltare, iar la maturitate sunt albe.

Hyacinth Orientalis ,,Gypsy Queen": Are petale de culoare roz, care au nuante portocalii.

Hyacinth Orientalis ,,Jan Bos": Florile acestei specii sunt intens parfumate, de culoare roz.

Hyacinthus Orientalis ,,Miss Saigon": Are un miros puternic si este acoperita cu flori stelate de culoare violet.

Hyacinth Orientalis ,,Pink Pearl": Capetele de flori sunt de culoare roz, aceasta specie este cultivata in principal in ghivece.

Va invitam sa cititi si articolul despre Glicina.

Produse recomandate