Categorii

Cartoful mov (Solanum tuberosum var. Vitelotte) - Sfaturi pentru ingrijire

Combaterea bolilor si daunatorilor in culturile de cartofi mov


Cartoful mov

Cartoful mov (Solanum tuberosum var. Vitelotte)

Cartofii mov, uneori denumiti cartofi albastri, sunt un tip de cartof originar din America de Sud. Desi sunt foarte asemanatori cu cartofii albi, acestia prezinta o coaja si un miez de culoare purpurie.

Indiferent de soi, soiurile de cartofi violet sau albastru contin un antioxidant valoros numit antocianina. Antocianina, desigur, fiind responsabila de culoarea purpurie vibranta a plantelor.

Din fericire pentru cultivatori, procesul de crestere al cartofilor mov este foarte similar cu cel al cultivarii oricarui alt soi. In primul rand, cultivatorii ar trebui sa selecteze o locatie de crestere si sa inceapa sa pregateasca solul.

Pamantul din zonele de plantare trebuie sa fie bine drenat si usor acid. Un pat de legume bine modificat va asigura nutrientii disponibili pe masura ce plantele cresc pe tot parcursul sezonului. Intrucat plantele de cartofi nu cresc fidel semintelor, cea mai fiabila metoda de cultivare a cartofilor este plantarea de tuberculi.

Sfaturi pentru plantarea cartofilor mov (Solanum tuberosum var. Vitelotte):

Inainte de a aseza cartofii, acestia trebuie scuturati. Creati gropi de 10 centimetri cu ajutorul unei sape dupa care asezati tuberculii. Distanta optima dintre gropile de plantare ar trebui sa fie de 70 de centimetri. NU trebuie sa utilizati niciodata tuberculi cu lastari subtiri sau care prezinta urme de boli.

Cum se uda cartofii mov:

  • Din momentul in care tuberculii se dezvolta, plantele de cartofi au nevoie de multa apa.
  • In vreme de seceta, acestia trebuie udati mai serios.
  • Cel mai bine este sa-i udati dimineata, astfel incat suprafata solului sa se usuce din nou pana seara.
  • Nu stropiti niciodata frunzele, acest lucru poate duce la dezvoltarea bolilor fungice.

Fertilizarea cartofului mov:

In cazul productiilor mari, cartofii vor consuma cantitati mari de elemente nutritive. Cel mai important pentru cultura de cartof mov este azotul deoarece acesta contribuie la sporirea mase foliare si dezvoltarea sistemului radicular.

Boli care pot aparea in cultura de cartof mov: mana, putregaiul, alternarioza.

Mana cartofului - Este o boala este originara din America de Sud, a aparut in Europa in la inceputul secolului 19. In Romania mana cartofului este o boala frecventa si care produce daune mari in regiunile deluroase si muntoase. Pentru combaterea manei cartofului puteti folosi un fugicid precum Dithane M 45.

Putregaiul cartofului - Aceasta se dezvolta pe tuberculi, unde puteti observa pete maronii, iar in acele zone tesutul va fi moale. Pulpa va putrezi si va avea o culoare maronie, iar apoi se va usca si se va intarii. Pentru combaterea putregaiului cartofului puteti folosi Ortiva 250 SC.

Principalii daunatori care pot aparea in cultura de cartof mov sunt: gandacul din Colorado, afide, viermele sarma.

Gandacul din Colorado - Gandacul de colorado este originar din America de Nord, fiind observat prima data in 1824. In Romania, gandacul de colorado a fost observat prima data in anul 1952. Acesta provoaca daune insemnate in culturile de cartof. Plantele atacate in principal de gandacii de Colorado sunt cartofii. De asemenea, pot ataca alte plante din familia Solanaceelor, inclusiv: vinete si rosii. Adultii gandacilor de Colorado isi petrec iarna in 5-10 centimetri sub pamant in campurile de cartofi. Pentru combaterea gandacului de colorado puteti folosi insecticidul karate Zeon 50 CS.

Gandacul de colorado

Afidele - Daca infestarea cu afide este severa, aceasta poate provoca pete necrotice distorsionate, pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita roua de miere, care stimuleaza cresterea mucegaiului pe plante. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Kabon.

Viermele sarma - Gandacii pocnitori (viermii sarma) sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor sunt de culoare maro pana la negru, desi unele au culori fie rosiatice, fie galbui. Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului. Deteriorarea produsa de viermii sarma poate fi dificil de diagnosticat, in parte, deoarece larvele sunt foarte mobile in sol si pot sa nu mai fie prezente. Cautati tesut mestecat pe seminte si parti de plante tinere sub sol. Pentru combaterea viermelui sarma puteti folosi Trika Expert, acesta este un produs ce are o actiune rapida. Actioneaza prin contact si ingestie, substanta activa afecteaza rapid si eficient sistemul nervos al insectelor.

Citeste si articolul despre Fainarea morcovului.

Produse recomandate

-24%
ORTIVA 250 SC (AMISTAR) 10 ml
Amistar, 10 ml
18,70 Lei
24,67 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
Trika Expert, 300 g
26,99 Lei