Categorii

Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata) - Daune, aspect, biologie

Biologie - Daune provocate - Protectia plantelor - Tratamente


Gandacul de colorado

Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata)

Gandacul de colorado este originar din America de Nord, fiind observat prima data in 1824. In Romania, gandacul de colorado a fost observat prima data in anul 1952. Acesta provoaca daune insemnate in culturile de cartof.

Gandacii de colorado – aspect:

Adulți au formă ovală și lungime 10 milimetri. Aripile sunt de culoare alb-gălbuie, cu 10 dungi negre înguste. Femelele depun grupuri de ouă ovale galben-portocalii, strălucitoare, pe partea inferioară a frunzelor.

Când larvele tinere eclozează pentru prima dată, acestea sunt roșii cărămizi cu capete negre. Larvele mai vechi sunt de culoare roz, cu capete negre. Toate larvele au două rânduri de pete întunecate pe fiecare parte a corpului.

Gandacii de colorado – biologie

Plantele atacate in principal de gândacii de Colorado sunt cartofii. De asemenea, pot ataca alte plante din familia Solanaceelor, inclusiv: vinete si rosii. Adulții gandacilor de Colorado își petrec iarna in 5-10 centimetri sub pământ în câmpurile de cartofi.

Adulții se hrănesc pentru o scurtă perioadă de timp în primăvară, apoi încep să se împerecheze și să depună ciorchini de 10-30 de ouă pe partea inferioară a frunzelor. Fiecare femelă poate depune până la 350 de ouă în timpul vieții sale adulte, care poate dura câteva săptămâni. Ouăle încep să clocească în decurs de 2 săptămâni, în funcție de temperaturi. Larvele se adună în apropierea masei ouălor când sunt tinere, dar încep să se miște în întreaga plantă pe măsură ce mănâncă frunzele. Larvele pot finaliza dezvoltarea în decurs de 10 zile dacă temperaturile medii sunt in jur de 25 de grade Celsius. Daca temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius dezvoltarea poate dura mai mult de o luna.

Gandacul de Colorado – ce daune poate produce:

Larvele si defolierea -> Larvele vechi (ultimul sau al patrulea stadiu larvar) sunt responsabile pentru 75% din daunele cauzate de hrănire. Cartofii pot tolera de obicei până la 30 la sută defolierea atunci când sunt în stadiul vegetativ. Plantele de cartof sunt mult mai sensibile atunci când tuberculii încep să se înmulțească și pot tolera doar 10% defolierea.

Gandacul de Colorado – protejarea plantelor:

Tratamentul impotriva gândacilor de Colorado poate fi o provocare. Utilizați o combinație de tactici diferite de gestionare a dăunătorilor pentru a reduce numărul de gândaci de Colorado. Când gândacii de Colorado apar pentru prima dată în primăvară, vor căuta alte gazde în absența plantelor de cartofi. Curățați buruienile, deoarece acestea pot acționa ca o posibilă sursă de hrană. Puteti incerca sa inlaturati gandacii de Colorado prin dusmanii sai naturali, dar din pacate trebuie sa stiti ca acestia au un impact redus asupra numărului total de gândaci din cartoful Colorado.

Gandacul de Colorado – Insecticide:

Karate zeon 50 CS – Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Pachet de 4 produse pentru legume – cuprinde 4 produse pentru protectia culturilor de legume si anume: fungicidul Copforce Extra, insecticidul Deltasap 2,5 EC, fertilizantul foliar Foliq Calmax, biostimulatorul Samppi.

Gandacul de colorado

Citeste si articolul despre Tigrul platanului.

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei