Categorii

Putregaiul alb al radacinoaselor (Sclerotinia sclerotiorum) - Preventie si combatere

Tratamente eficiente cu fungicide impotriva putregaiului alb


Putregai alb

Putregaiul alb – morcov, patrunjel, pastarnac si telina (Sclerotinia sclerotiorum)

Putregaiul alb este o boala fungica foarte des intalnita in culturile de radacinoase, pagubele mari fiind semnalate in depozite si silozuri. Daca conditiile de dezvoltare ale bolii sunt favorabile, putregaiul alb poate produce daune pana la 50% din cultura.

Cum se manifesta putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei:

Atacul putregaiului alb pe suprafata campului incepe prin acoperirea bazei plantelor cu un puf de culoare alba. Daca gradul de umiditate este ridicat, iar temperaturile sunt mari plantele pot fi distruse in intregime.

In depozite, radacinile care prezinta semne de atac ale putregaiului se dezvolta un miceliu de culoare alb-cenusiu, pe suprafata caruia vor aparea corpi negri sau scleroti.

Radacinile vor putrezi umede, vor deveni moi si se vor decolora. Putrezirea determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi afectate.

Aceasta ciuperca ataca cel mai des patrunjelul de radacina, pastarnacul si telina.

Agentul patogen se numeste Sclerotinia sclerotiorum, raspandirea ciupercii are loc si in camp, dar si in depozite. Raspandirea ciupercii se realizeaza prin contactul direct dintre radacinile care sunt sanatoase si cele care sunt bolnave. Temperatura optima pentru raspandirea ciupercii este de circa 20 de grade Celsius. Transmiterea anuala este asigurata de scleroti, acestia germinand la temperaturi cuprinse intre 18 si 22 de grade Celsius si umiditatea cuprinsa intre 60 si 80%.

Masuri de preventie si combatere a putregaiului alb la morcov, patrunjel, pastarnac si telina:

Cel mai recomandat si cea mai importanta metoda de preventie este rotatia culturilor! O alta metoda buna este aratul adanc pentru a ingropa resturile vegetale. Evitati excesul de umiditate, sortati atent materialul de depozitare.

Tratamente fungice eficiente impotriva putregaiului alb:

Switch 62.5 - este un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.

Dithane M 45 – Unul dintre cele mai cunoscute fungicide de contact, avand un spectru larg de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Topas 100 EC - un fungicid sistemic local translaminar in frunze.

Putregai alb

Citeste si despre Putregaiul violet al morcovului.

Produse recomandate

-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
-19%
Switch 62.5 WG, 10 g
Switch 62.5 WG, 10 g
22,99 Lei
28,37 Lei