Categorii

Migdal - Cum sa scapam de boli si daunatori

Boli migdal - Daunatori migdal


Migdal boli si daunatori

Midalul

Migdalul este un arbore cu foioase din familia Rosaceae care este cultivat pentru semintele sale comestibile. Arborele are scoarta maro sau gri si se dezvolta erect. Trunchiul poate atinge 30 cm in diametru. Frunzele de migdal au o lungime de 7,5-13 cm, cu o margine zimtata si cresc alternativ pe ramuri. Arborele produce flori albe pana la roz pal si fructe verzi paroase, care au forma alungita. Migdalii pot atinge inaltimi intre 4 si 10 m si au o durata de viata comerciala intre 30 si 40 de ani.

Boli care pot afecta Migdalul:

Varsatul prunelor (plum pox virus)

Varsatul prunelor este una dintre cele mai grave boli care pot aparea la prun, dar si la alte specii de samburoase. Aparitia acestei boli poate duce la pierderi insemnate de recolta, dar si deprecierea fructelor. Varsatul prunelor s-a extins rapid in Europa, insa prima data a fost observata in 1916 in Macedonia. Varsatul prunelor se manifesta pe suprafata ramurilor, apoi se extinde, viteza de extidere depinde de varsta pomilor. La pomii mai batrani raspandirea este mai lenta. Raspandirea virusului are loc cu ajutorul afidelor si cicadelor. Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul kabon.

Cancerul bacterian (Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens)

Radacinile si tulpina vor dezvolta tumori, care sunt moi si mici la inceput si care, dupa un timp, devin mai dure. Tumorile au forme si dimensiuni diferite. Aceste tumori vor genera formatiuni precum frunze si muguri. Celulele care formeaza aceste tumori sunt mari si deformate. Pentru combaterea cancerului bacterian se recomanda fungicidul Zeama Bordeleza.

Cancer bacterian

Monilioza (Monilinia laxa)

Monilioza fructelor de samburoase este o boala foarte raspandita care poate produce pagube intre 30 si 50% in productia de fructe, ducand treptat la uscarea pomilor. Atacul moniliozei se manifesta in principal pe ramuri, frunze, flori si fructe.

Spre deosebire de monilioza speciilor semintoase, monilioza samburoaselor are un atac mai grav in primaverile reci si ploioase, ramurile cu frunze si flori vestejindu-se. Frunzele care sunt atacate vor ramane atarnate, nu vor cadea, ramurile indoindu-se. Pentru combaterea moniliozei este recomandata utilizarea fungicidului Teldor.

Monilioza

Fainarea (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Fainarea este o boala raspandita in culturile din Europa de Sud-Est, provocand daune in anii cu ploi abundente, urmate de veri calde si uscate. Sphaerotheca pannosa var. persicae fc oidium leucoconium, iernarea agentului patogen se face prin miceliu rezistent localizat in muguri, spre toamna, in miceliu ectoparazitar.

Pentru combaterea fainarii puteti utiliza fungicidul Score 250 EC.

Daunatori care pot afecta migdalul:

Viermele merelor

Vara majoritatea larvelor din cocon formeaza o pupa din care molia adulta iese aproximativ doua saptamani mai tarziu. Un mic procent din larvele din cocon vara intra in diapauza (devin inactive) pana in primavara urmatoare. Pe masura ce lungimea zilei scade procentele din ce in ce mai mari de larve din cocon intra in diapauza.

Larvele de peste iarna incep sa se transforme in pupe devreme in primavara, pe masura ce temperaturile cresc in timpul infloririi. Moliile apar de obicei in una sau mai multe perioade de activitate de varf.

Larvele tinere mesteca interiorul fructului si excaveaza o cavitate in care naparlesc inainte sa ajunga la seminte. Prezenta uneia sau mai multor gauri in fructe infundate cu excremente este caracteristica atacului moliei. Larvele patrund in fruct prin partile laterale sau tulpina.

Pentru combaterea viermelui merelor este recomandata utilizarea insecticidului Affirm.

Viermele merelor

Acarieni

Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acarienii fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt. Acarienii sunt al doilea grup important de daunatori care provoaca pagube insemnate culturilor.

Pentru combaterea acarienilor puteti folosi insecticidul acaricid Vertimec 1.8 EC.

Paduchele din San Jose

Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu. Pe crengute si ramuri mici culoarea rosie se extinde profund in scoarta, dar acest lucru nu este vizibil la suprafata scoartei.

O populatie ridicata va provoca caderea ramurilor si daca nu se exercita un anumit grad de control, intreaga planta poate muri. Toate partile plantei gazda, cu exceptia radacinilor, pot fi atacate. Cu toate acestea, cele mai mari populatii apar pe crengute si ramuri unde se formeaza o crusta cenusie. Pentru combaterea paduchelui din San Jose este recomandata utilizarea insecticidului Decis 25 WG.

Paduchele din San Jose

Afide

Afidele par sa-si gaseasca drumul in fiecare gradina. Sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Pentru combatera afidelor este recomandata utilizarea insecticidului karate Zeon 50 CS.

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Viermele prunelor este un daunator obisnuit din Marea Britanie. Larvele acestuia se hranesc cu prune in lunile de vara (de la sfarsitul lunii mai). Larvele viermilor proaspat eclozate trec prin fruct, adesea langa tulpina, pentru a se hrani in jurul samburelui. Odata ce omizele sunt hranite, acestea ierneaza in pom in sine, ascunzandu-se in zonele de scoarta libera pana cand apar molii adulte in luna mai. Verile deosebit de calde pot incuraja a doua generatie. Pentru combaterea viermelui prunelor este recomandata utilizarea insecticidului Coragen 20 SC.

Citeste si articolul despre Migdal!

Produse recomandate

-30%
Teldor 500 SC, 10 ml
Teldor 500 SC, 10 ml
12,21 Lei
17,47 Lei
-37%
Affirm, 15 g
Affirm, 15 g
9,48 Lei
14,99 Lei
Coragen 20 SC, 200 ml
415,90 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei