Categorii

Gandacul de dantela (Stephanitis pyrioides) - Particularitati, preventie, reproducere, combatere

Ciclu de dezvoltare - Particularitati - Prevenire


Gandacul de dantela

Gandacul de dantela

Gandacul de dantela a aparut odata cu importul de plante de ornament, este un daunator specific azaleelor si rododendronilor. Gandacul de dantela face parte din familia Tingidae.

Gandacul de dantela – particularitati:

Gandacul de dantela are dimensiuni mici, adultii nu depasesc 5 milimetri, corpul este de culoare crem cu pete maronii, iar perechile de aripi depasesc lungimea corpului. Problema cu acest gandac de dantela intervine in momentul producerii de daune, deoarece lasa in urma sa pagube mai mari decat acarienii.

Gandacii de dantela care au ajuns in stadiul de adulti, dar si nimfele se hranesc cu sucul celular din frunze, procesul de hranire este realizat pe partea din spate a frunzelor, pe partea din fata in jurul intepaturilor ramanand pete de decolorare. Gandacii de dantela pot fi observati pe partea din spate a frunzelor.

Gandacul de dantela – dezvoltare si reproducere

Femela depune ouale in nervura frunzelor si ierneaza in stadiul de ou. La sfarsitul primaverii ouale vor ecloza, astfel aparand primul rand de nimfe, acestea se hranesc pe partea din spate a frunzei. Ciclul de dezvoltare al gandacilor de dantela dureaza maxim 30 de zile. Adultii au dimensiuni cuprinse intre 2 si 5 milimetri, forma ovala si cu un aspect plat.

Gandacul de dantela – metode de prevenire si combatere:

Trebuie sa monitorizati plantele de la inceputul primaverii, iar pe la mijlocul lunii mai sa aplicati insecticide sistemice pentru a preveni atacul gandacului de dantela.

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Mavrik 2 F - Aplicarea acestui insecticid piretroid trebuie neaparat facuta la temperaturi mai ridicate decat in restul cazurilor cu piretroizi. Mavrik 2 f este stabil, avand o perioada mai intelungata de actiune cu un efect de protejare insectelor polenizatoare cum ar fi albine.

Gandacul de dantela

Citeste acum si articolul despre Gandacul lucios al rapitei.

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei