Categorii

Carabusul de mai (Melolontha melolontha) - Aspect, ciclu de viata si combatere

Ciclu de viata - Aspect - Tratamente


Carabusul de mai

Carabusul de mai (Melolontha melolontha)

Carabusii de mai sunt gandaci din familia Scarabaeidae si sunt specii care mananca plante din subfamilia Melolonthinae. Avand in vedere asemanarile fizice externe dintre adulti si larvele acestui gen, acestea sunt de obicei tratate ca un singur grup, impartasind obiceiuri si biologie similare. Etapele larvare ale acestor gandaci sunt daunatoare culturilor, deoarece se hranesc cu radacinile plantelor, provocand stres, iar intr-un final moartea plantei.

Carabusul de mai - ciclu de viata si aspect:

Adultii apartinand majoritatii speciilor Phyllophaga sunt foarte asemanatoare in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Pe scurt, adultii au o culoare maro-rosiatica si cresc pana la aproximativ 10-25 cm, in functie de specia respectiva.

La fel ca adultii, larvele arata asemanator, caracteristicile lor cheie fiind un corp albicios, de culoare laptoasa si capul maroniu-roscat, cu o lungime de aproximativ 5 pana la 7 cm. Au un ciclu de viata foarte lung, care dureaza intre unul si trei ani. Acest ciclu incepe cu depunerea oualor in pamant, aproape de radacinile plantelor. Larvele mananca pe tot parcursul verii si migreaza adanc in sol toamna. In climatele reci ierneaza ca larve si isi continua dezvoltarea larvelor in primavara urmatoare. In timp ce larvele mai tinere sunt relativ inofensive, larvele mai vechi sunt cele mai agresive. La inceputul primaverii, fie incep sa se hraneasca din nou, fie cand larvele sunt complet crescute, se creeaza un fel de celula din pamant in solul in care pupeaza. Gandacii adulti apar cateva saptamani mai tarziu, dar raman in sol pana cand temperatura este suficient de ridicata pentru a aparea. In cele din urma, cand se instaleaza ploile, adultii sunt incurajati sa iasa pentru a copula si, in consecinta, pentru a depune oua, reluand din nou ciclul.

Carabusul de mai - daune provocate:

Deteriorarea initiala nu este vizibila in partile aeriene ale plantei, deoarece larvele se hranesc doar cu firele de radacina si materialul organic in timpul primului si al doilea stadiu. Cand trec la etapa urmatoare, larvele incep sa se hraneasca cu radacini mai mari ale plantelor, ceea ce duce mai tarziu la semne de ofilire si crestere reticenta.

Carabusul de mai - masuri de combatere - insecticide:

Cel mai recomandat este sa realizati araturi adanci de toamna. O alta metoda buna de combatere impotriva carabusului de mai este prelucrarea repetata a solului in primavara.

Trika expert - Acesta este un produs ce are o actiune rapida si de sod. Actioneaza prin contact si ingestie, substanta activa afecteaza rapid si eficient sistemul nervos al insectelor.

Carabusul de mai

Citeste si articolul despre Paduchele verde al cerealelor.

Produse recomandate