Categorii

Tripsul secarei - Haplothrips aculeatus - Combatere

Tratamente tripsul secarei - Combatere tripsul secarei


Tripsul secarei

Tripsul secarei (Haplothrips aculeatus)

Exista peste 6.000 de specii de trips care se hranesc cu sucul celular al plantelor din intreaga lume.

Tripsul este un daunator obisnuit care se gaseste in sere si gradini interioare/exterioare, tripsul dauneaza plantelor prin hranirea cu sucul celular al acestora si ofilirea fructelor, florilor si frunzelor. Frunzele plantelor pot deveni palide, prezentand pete de culoare argintie, apoi mor. Plantele ranite sunt rasucite, decolorate si au cicatrici.

In general adultii trips sunt insecte subtiri foarte mici (mai putin de 0.6 cm) de culoare neagra, cu doua perechi de aripi. Fara a folosi o lupa, ele seamana cu fire mici inchise la culoare.

Extrem de activi, tripsul se hraneste in grupuri mari. Sar sau zboara atunci cand sunt deranjati. Plantele gazda includ ceapa, fasolea, morcovii, dovleceii si multe alte legume de gradina si multe flori, in special gladiole si trandafiri. Atat adultii, cat si larvele fara aripi sunt atrasi de florile albe, galbene si de alte culori deschise.

Tripsul secarei - (Haplothrips aculeatus) - Aspect

Corpul sau este negru, lung de 2 mm, masculii fiind mai mici decat femelele. Oul este ovoidal si translucid, iar larvele sunt portocalii-rosii, lungi de 1,8 mm. Pupa este de aceeasi culoare ca si larva si are 1,7 mm lungime.

Formeaza o generatie pe an si ierneaza ca adult in reziduurile vegetale ale plantelor atacate. Adultii si larvele populeaza invelisul ultimei frunze, depun oua si se hranesc cu florile si boabele tinere. Dezvoltarea unei generatii de la depunerea oualor dureaza aproximativ 60 de zile. Specie intalnita pe numeroase plante gazda, plante spontane sau cultivate.

Ca metoda de prevenire impotriva tripsului secarei (Haplothrips aculeatus) aratul adanc de 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larvele care sunt incorporate cu reziduurile vegetale in sol.

Pentru combaterea tripsului secarei (Haplothrips aculeatus) puteti folosi insecticide precum Mospilan 20 SG sau Karate Zeon 50 CS.

Tripsul secarei

Citeste si articolul despre Tripsul orzului.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei