Categorii

Sorg - Metode de combatere ale bolilor si daunatorilor

Combatere boli sorg - Daunatori sorg


Sorg

Sorgul este un gen de plante care cuprinde aproximativ 25 de specii de plante florifere. Unele soiuri dintre acestea sunt cultivate ca cereale pentru consum.

Bolile care pot aparea in cultura de sorg sunt:

Arsura bacteriana - Arsura bacteriana este cauzata de o bacterie care apare cel mai frecvent pe vreme rece si umeda si poate afecta toate partile plantei de deasupra solului, dar este cea mai vizibila in partea superioara. Infectiile incep ca pete mici, unghiulare, imbibate cu apa, care devin galbene si apoi maronii pe masura ce tesutul moare. Petele se intuneca si sunt inconjurate de halouri galben-verzui. Punctele se imbina adesea pentru a forma pete mari si moarte pe frunze care pot cadea. Frunzele infectate raman de obicei pe planta. Ca masuri de prevenire impotriva arsurii bacteriene trebuie sa cultivati soiuri rezistente si sa inlaturati resturile vegetale de la suprafata solului.

Helmintosporioza (Drechslera sorghicola) - Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pete de dimensiuni mari si forma ovala. Marginile petelor prezinta un halou de culoare bruna. In cazul in care boala nu este tratata la timp petele se vor extinde si se vor uni, in acest mod acoperind suprafete mari din frunza. Cea mai buna solutie de prevenire a helmintosporiozei in cultura de sorg este sa arati adanc, toamna sau sa efectuati corect rotirea culturii.

Daunatori care pot afecta cultura de sorg:

Lacusta calatoare - Lacusta calatoare este o specie originara din Australia, o insecta de dimensiuni mari. Culoarea lacustei calatoare variaza de la verde sau maro. Lacustele migratoare sunt cele mai raspandite specii de lacuste si se gasesc in pe toata suprafata Africii, Asiei si Australiei. Pentru a putea combate aparitia lacustei calatoare puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Lacusta calatoare

Viermi sarma - Viermii sarma sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor au culori de la maro pana la negru, desi exista si unele exceptii cand aceastea au culori rosiatice sau galbui. Pentru a putea combate aparitia viermilor sarma la cultura de sorg puteti folosi insecticidul Kabon.

Viermi sarma

Viermele vestic al radacinii de porumb - Viermele vestic al radacinii de porumb (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) este un gandac de frunze apartinand familiei Chrysomelidae. Gandacii au aproximativ 5-7 mm lungime. Adultii au un cap de culoare inchisa, un abdomen galben. Picioarele lor pot fi galbene sau inchise la culoare. Masculii si femelele difera intr-o oarecare masura prin marcajele lor. La masculi, aproape intreaga jumatate posterioara a fiecarei aripi este neagra, in timp ce la femele dungile intunecate sunt mai pronuntate. In general, masculii sunt mai mici decat femelele; au antene mai lungi si sunt mai intunecate. Ca metode de combatere impotriva viermelui vestic al radacinilor de porumb sunt rotatia corecta a culturii.

Viermele vestic al radacinii de porumb

Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) - Lungimea corpului este de 5,1-9,6 mm. In primavara aproximativ 90% dintre adulti apar pe suprafata solului la 3 saptamani dupa ce temperatura medie a aerului creste la 10 grade Celsius.

Citeste si articolul despre Sorg - Tehnici de cultivare si sfaturi