Categorii

Aronia - Combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli - Combatere daunatori


Aronia boli si daunatori

Aronia este un arbust care face parte din familia Rosaceae si este foarte raspandit in zonele care au soluri umede. Planta neagra (Aronia melanocarpa sau Photinia melanocarpa) produce flori albe frumoase in primavara, fructe de padure in toamna si frunzis rosu inchis care accentueaza frumusetea toamnei. Boabele sale sunt acre, dar pot fi folosite pentru a face gemuri sau sucuri.

Principalele boli care pot aparea la aronia sunt:

Fainarea (Podosphaera spp.)

Atacul fainarii apare pe frunzele mugurilor tineri, sub forma de pete de culoare alba. Aceste pete se vor mari si vor acoperi intreaga frunza. Pe masura ce boala evolueaza, miceliul devine gri. Tesutul atacat se rideaza si se usuca. Ciuperca ataca fructele tinere. Vor fi acoperiti de o pasla alba. Fructele crapa si putrezesc.

Metode de prevenire impotriva fainarii la aronia

Principalele masuri de prevenire impotriva fainarii la aronia sunt fertilzarea echilibrata sau arderea frunzelor si lastarilor afectati. Pentru combaterea fainarii se recomanda tratamentele cu Thiovit Jet 80 WG (click aici) sau Systhane Plus 24 E.

Cancerul bacterian (Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens)

Radacinile si tulpina vor dezvolta tumori, care sunt moi si mici la inceput si care, dupa un timp, devin mai dure. Tumorile au forme si dimensiuni diferite. Aceste tumori vor genera formatiuni precum frunze si muguri. Celulele care formeaza aceste tumori sunt mari si deformate.

Metode de prevenire impotriva cancerului bacterian la aronia

Cele mai bune metode de prevenire impotriva cancerului bacterian la aronia sunt dezinfectarea instrumentelor pe care le folositi pentru ingrijirea arbustului sau sortarea rasadurilor inainte de rindeluire.

Cancer bacterian

Rugina (Gymnosporangium spp.)

Rugina se manifesta sub forma de pete de culoare galbena, cu o usoara nuanta rosie si cresc pe partea superioara, langa care vor aparea mici puncte negre, care reprezinta rodirea ciupercii. In partea inferioara, tesutul se va umfla si aici va aparea fructul galben. Simptomele pot aparea si pe flori. Ciuperca va avea primele faze de dezvoltare pe ienupar, iar dupa aceea sporii vor fi transportati de vant si apa si vor infecta arborele negru.

Metode de prevenire impotriva ruginei la aronia:

Cele mai bune metode de prevenire impotriva ruginei la aronia sunt tratamentele aplicate la timp cu Score 250 EC (click aici) sau Polyram DF (click aici).

Principalii daunatori care pot aparea la aronia:

Musca fructelor de cires (Rhagoletis cerasi)

Este o specie foarte periculoasa, poate provoca daune chiar si dupa recoltare. Fructele atacate vor avea o culoare mai deschisa si putrezesc. Are o generatie pe an si trece iarna ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar dupa 15 mai si zboara timp de aproximativ 30 de zile.

Masuri de control impotriva Rhagoletis cerasi:

Tratarea zonei cand apar adultii (15 mai - 15 iunie), folosind Affirm (click aici).

Musca ciresului

Acarieni

Acestea sunt insecte care sunt greu observate cu ochiul liber. Acestea sunt o specie polifaga, care ataca multe plante si pomi fructiferi, specii cultivate si spontane. Se hranesc cu suc de celule. Dupa atac, frunzele vor deveni asemanatoare pergamentului, florile vor avorta si planta stagneaza din cresterea sa.

Ca masuri de combatere impotriva acarienilor puteti folosi Milbeknock (click aici) sau Vertimec 1.8 EC (click aici).

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Cicada melifera este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, iar in anul 2009 au fost observate populatii ale cicadelor melifere in zona orasului Constanta. Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra.

Aspectul cicadei melifere este asemanator si la femele si la masculi, adultii au dimensiuni mici (7-8 milimetri), ceea ce ii face foarte greu de observat.

Pentru combaterea cicadei melifere puteti folosi insecticidul Karate Zeon (click aici).

Afide

Acestea sunt o specie polifaga care migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Ele cresc pe flora spontana si dupa aceea se deplaseaza pe speciile cultivate. Creste ca o colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau pe inflorescente si pe mugurii tineri. Insectele ustura si suge sucul celulelor si provoaca stres plantei. Daca atacul este sever, determina o scadere a rezistentei arbustului la boli.

Afidele pot fi combatute folosind insecticidul Decis Expert 100 EC (click aici).

Citeste si articolul despre Plantarea si ingrijirea aroniei.

Produse recomandate

-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei
-37%
Affirm, 15 g
Affirm, 15 g
9,48 Lei
14,99 Lei