Categorii

Plantare - Beneficii - Ingrijire Goji


goji

Goji

De ce ar trebui sa cultivi fructe de padure goji?

Acest arbust este usor de cultivat si va va recompensa cu o multime de fructe de padure hranitoare intr-un sezon lung de recoltare. Boabele Goji sunt rareori cultivate comercial in Statele Unite, au termen de valabilitate scurt, astfel incat cele proaspete pot fi rareori gasite la supermarketurile locale sau in diferite piete. Prin urmare, cultivarea la domiciliu este cea mai usoara cale de urmat. De asemenea, goji uscat nu este ieftin, iar majoritatea fructelor acestora provin din China, unde informatiile despre modul in care sunt cultivate nu sunt de obicei disponibile. Daca iti place sa stii de unde provine mancarea si cum este cultivata, cu siguranta ar trebui sa incerci sa ingrijesti singur aceste plante.

Plantarea Goji

Primul pas in cultivarea fructelor de goji este gasirea acestora pe piata. Probabil ca nu veti gasi arbusti goji de vanzare la cel mai apropiat centru de dumneavoastra. Incercati o pepiniera cu o varietate deosebit de mare de plante fructifere. Desi multe soiuri sunt vandute prin corespondenta, sunt disponibile putine informatii despre caracteristicile lor. Sfatul meu este sa testati mai multe soiuri pentru a vedea care functioneaza cel mai bine in propriile conditii de crestere.

PH-ul solului ideal pentru cultivarea de goji variaza de la 6,5 la 7,5. Plantati arbustii in sol fertil, bine drenat. Zonele insorite vor aduce beneficii pentru goji, dar acesta poate tolera si umbra. Plantele de goji ar trebui sa fie udate bine in primul an de crestere, dar sunt destul de tolerante la seceta dupa ce sunt plantate. Distantati-le cam la 4 pana la 5 metri intr-un rand. Prefera o distanta de cel putin 1.5 m pentru a oferi arbustului suficient spatiu pentru a se dezvolta si pentru a face fructele mai usor de recoltat. Noii dumneavoastra arbusti vor creste viguros de la baza plantei.

Va recomandam utilizarea unui ingrasamant foliar Cropmax sau un stimulator de inradacinare Razormin.

Metode de cultivare - Putem cultiva goji sub forma de tufa sau pom:

Tufa Goji: Daca plantele nu au sustinerea unor araci, acoperiti pamantul cu o folie agrotextila. Aceasta metoda de cultivare necesita mentinerea unei distante mai mari intre plante, pentru a nu se spurapune ramurile. Daca este cultivat ca tufa, nu necesita la fel de multe taieri ca cele crescute sub forma de pom. Daca veti cultiva goji sub forma de pom aveti avantajul unei productii mai mari.

Daca alegeti sa cultivati goji sub forma de pom, trebuie sa stiti ca inaltimea maxima a acestuia este de 2 metri, pentru a avea acces usor si rapid la ramurile superioare.

Ce face ca fructele de goji sa fie atat de bune?

Fructele de goji sunt adesea numite superalimente deoarece contin compusi chimici numiti fitochimici care sunt produsi de plante. Fitochimicalele din fructele de goji includ polizaharide, beta-caroten si zeaxantina.

Polizaharidele sunt o caracteristica principala a boabelor de goji. Acestea sunt o sursa esentiala de fibre dietetice. Beta-carotenul este responsabil pentru pigmentul de culoare rosu-portocaliu din fructele de goji. Beta-carotenul este vital pentru sanatatea ochilor, a oaselor, a pielii si a dezvoltarii celulelor. Cantitatea gasita in fructele de goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile .

Zeaxantina joaca un rol crucial in sustinerea sistemului imunitar. Multi cercetatori considera ca zeaxantina poate preveni degenerescenta maculara , o afectare progresiva a vederii care apare atunci cand partea centrala a retinei sau macula se deterioreaza.

Goji

Pot adauga cu usurinta fructe de goji proaspete si uscate la:

  • smoothie-uri
  • diferite mixuri
  • ovaz
  • iaurt
  • salate
  • produse de patiserie
  • deserturi
  • sosuri dulci

De asemenea, pot fi utilizate si pe post de gustarea dintre mesele principale.

Fructele de goji sunt disponibile proaspete sau uscate si in diferite amestecuri sau sub forma de suc. Fructele de goji sunt disponibile sub forma de supliment in magazinele de produse naturiste sau online .

Fructele de goji sunt adesea scumpe. Cu toate acestea, beneficiile pentru sanatate ar putea merita costul. Preturile vor depinde, de asemenea, daca produsul este organic, natural sau prelucrat.

Presupunand ca aveti deja o planta Goji, sau doriti sa achizitionati una. Iata cum se recolteaza boabele de goji:

Recolta de boabe de goji incepe vara pana in sezonul de toamna. In acest timp, recoltarea boabelor se face manual. Cand frunzele incep sa cada, le puteti recolta pentru ceai. Pentru depozitarea pe termen lung, boabele pot fi uscate sau congelate.

Goji

Cum sa avem grija de un Goji?

Acest arbust necesita foarte putina apa pentru a supravietui, dar daca il udati regulat, va va recompensa cu fructe in plus. Poate creste aproape oriunde, in majoritatea conditiilor meteorologice, este foarte robust. Poate rezista la temperaturi de la -20 grade Celsius pana la 35 de grade Celsius.

Asigurati-va ca taiati pomul in mod regulat, poate creste foarte mare si stufos daca nu este ingrijit, florile se vor coace din Iulie pana in Octombrie, boabele goji pot fi culese si toamna.

Va invitam sa cititi articolul despre kiwi.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua