Categorii

Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) - Gestionarea atacului, aspect si combatere

Gestionare atac - Aspect - Combatere


Paduchele negru al ciresului

Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi)

Paduchele negru al ciresului este un afid care aspiră seva din frunzișul cireșelor fructifere și din formele ornamentale ale visinului (Prunus cerasus), ciresului (P. Avium) și malinului (P. Padus) în primăvara târziu și la începutul verii, provocând rasucirea frunzelor.

Paduchele negru al ciresului - simptomele atacului - aspect

Semnele atacului paduchelui negru sunt ușor de observat. Paduchele negru al ciresului are o culoare negru metalic și o lungime de 3 centimetri, destul de mari fata de majoritatea afidelor.

Dăunătorii apar din ouă care au iernat în scoarță, iesind de îndată ce mugurii încep să se deschidă primăvara. Paduchii negri ai ciresului ajunsi in stadiu de maturitate pot fi cu aripi sau fără aripi. Coloniile mari de afide de cireșe se dezvoltă rapid, două sau trei generații apar la mijlocul verii. În acest moment, dăunătorii trec în general la aprovizionarea alternativă cu alimente - în special buruieni și plante. Atacul paduchelui negru include frunze ondulate, distorsionate și o cantitate mare de „ miere ” lipicioasă pe cireșe și frunze.

Paduchele negru al ciresului – Gestionarea atacului:

Cel mai eficient mod de a controla paduchii negri ai ciresului este de a proteja și de a încuraja prezența prădătorilor naturali, cum ar fi gândacii, muștele, larvele de dantelă, viespile parazite și gândacii soldați. Urmăriți pomii îndeaproape când mugurii apar la sfârșitul iernii. Pentru infestările dure, cel mai bun tratament in combaterea paduchilor negri este cu ulei horticol, o substanță naturală care va ucide afidele pe măsură ce clocesc. Seara este cel mai sigur moment pentru aplicarea spray-urilor.

La sfârșitul primăverii și la începutul verii, partea inferioară a frunzelor și vârfurile lăstarilor sunt acoperite cu afide negre lucioase. Frunzele devin puternic ondulate, mai târziu, vara, frunzele deteriorate se pot usca și deveni maronii. Frunzele devin lipicioase și se poate dezvolta o mucegai de culoare neagra. Tipurile susceptibile de cireșe vor supraviețui deteriorării afidelor, dar pot suferi de frunze ondulate în majoritatea anilor.

Cele mai eficiente insecticide impotriva paduchelui negru al ciresului:

Mospilan 20 SG - are o actiune rapida asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulti). Doza de utilizare la hectar este redusa.

Mospilan oil 20 SG - Efectul asupra daunatorilor este de otravire prin ingestie sau penetrare in corpul insectei.

Paduchele negru al ciresului

Citeste si articolul despre Filoxera vitei de vie.

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-12%
Mospilan Oil