Categorii

Filoxera vitei de vie (Daktulosphaira vitifoliae) - Aspect, masuri de prevenire si combatere

Aspect - Ciclu de viata - Combatere Filoxera vitei de vie


Filoxera vitei de vie

Filoxera vitei de vie (Daktulosphaira vitifoliae)

Filoxera vitei de vie este originara din estul Statelor Unite, dar a fost distribuita in alte regiuni de struguri din SUA si este stabilita si in Europa, unde are o mare importanta economica. Umflaturile frunzelor cauzate de filoxera vitei de vie sunt inestetice si afecteaza putin, cu toate acestea, infestarea radacinilor poate fi dificil de controlat si poate duce la taiere severa a radacinilor si la declinul vitei de vie. Infestarile severe pot provoca defolierea si pot reduce cresterea lastarilor.

Filoxera vitei de vie - aspect:

Formele de filoxera fara aripi ale insectei sunt foarte mici, de culoare galben-maronii, ovale sau in forma de para si asemanatoare afidelor. Formele inaripate, care sunt mai putin potrivite pentru a fi vazute, sunt, de asemenea, asemanatoare afidelor, cu exceptia faptului ca aripile sunt tinute plate deasupra spatelui. Prezenta filoxerei vitei de vie este recunoscuta cel mai bine prin umflaturile caracteristice pe care le produce pe frunze sau radacini. Umflaturile de pe frunze sunt asemanatoare verucilor, cu diametrul de aproximativ 0.6 centimetri si sunt familiare tuturor celor care cultiva struguri. Umflaturile care apar pe radacini pot duce la deteriorarea partilor infestate. Umflaturile radacinoase cauzeaza cadere si / sau moartea soiurilor europene de vita de vie. Unele soiuri sunt rezistente la radacini, frunze sau ambele.

Filoxera vitei de vie - ciclu de viata:

Ciclul de viata al filoxerei vitei de vie este complex datorita faptului ca generatiile cu cicluri de viata diferite se pot dezvolta in acelasi timp. In primavara, o femela iese dintr-un ou fertilizat care fusese depus pe lemnul unei vite de vie. Ea migreaza catre o frunza unde creste pana la maturitate in aproximativ 15 zile. Apoi umple umflaturile pe care le provoaca cu oua si moare la scurt timp dupa aceea. Nimfele care ies din aceste oua sunt in cautare de frunze noi, unde la randul lor vor produce alte umflaturi. Filoxera vitei de vie poate avea pana la 6 sau 7 generatii in timpul verii.

Toamna, nimfele migreaza la radacini unde hiberneaza in timpul iernii. In primavara urmatoare devin active din nou si produc daune pe radacinile soiurilor sensibile de vita de vie. Aceste femele fara aripi pot circula la infinit pe radacini an de an. La sfarsitul verii, o parte din radacina care locuieste in filoxera depune oua care se dezvolta in femele inaripate. Aceste femele migreaza de la radacini la tulpini unde depun oua de doua dimensiuni, cele mai mici dezvoltandu-se in masculi si cele mai mari in femele.

Imperecherea are loc si femela depune apoi un singur ou fertilizat care ierneaza pe tulpina vitei de vie. Este important sa retineti ca filoxera poate circula continuu ca locuitori de radacina fara sa apara simptome pe frunze.

Filoxera vitei de vie - masuri de prevenire si combatere:

O metoda buna de prevenire este sa altoiti soiurile de vita de vie europeana pe portaltoi americani rezistenti. O alta metoda buna de prevenire este sa utilizati hibrizi direct producatori.

Karate Zeon - este cel mai bun insecticid de contact. Karate Zeon are un efect foarte rapid impotriva daunatorilor, oferind astfel cea mai lunga perioada de protectie.

Filoxera vitei de vie

Citeste si articolul despre Paduchele verde al solanaceelor.

Produse recomandate

-42%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
8,52 Lei
14,57 Lei
-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-25%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,92 Lei
5,22 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei