Categorii

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) - Comportament, culturi atacate si daune provocate

Comportament - Aspect - Ciclu de viata


Paduchele verde al piersicului

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)

Paduchele verde al piersicului este o specie raspandita si dauneaza unei game largi de culturi horticole. Culoarea corpului lor variaza de la galben, verde si portocaliu la roz. Paduchele verde al piersicului poate fi dificil de controlat datorita dezvoltarii rezistentei la mai multe grupe chimice.

Paduchele verde al piersicului - Descriere aspect

Afidele sunt un grup de insecte cu corp moale care se gasesc frecvent intr-o gama larga de culturi si pasuni. Identificarea afidelor din culturi este foarte importanta atunci cand se iau decizii de control. Distingerea intre afide este mai usoara cand vorbim despre cele fara aripi.

Paduchele verde al piersicului se dezvolta pana la 3 mm lungime si variaza in culori de la galben-verde-stralucitor, verde, portocaliu sau roz. Adultii au forma ovala si pot avea sau nu aripi. Adultii cu aripi au un petic intunecat pe abdomen, in timp ce adultii fara aripi sunt de obicei destul de uniformi la culoare. Nimfele sunt similare cu adultii fara aripi, dar de dimensiuni mai mici.

Afidele cu aripi zboara in culturi din buruieni, pasuni si voluntari, iar coloniile de afide incep sa se acumuleze in cadrul culturii. Afidele se pot reproduce atat asexual, cat si sexual. Temperaturile din toamna si primavara sunt optime pentru supravietuirea si reproducerea afidelor. La temperaturi maxime zilnice de 20-25 deg C, o generatie poate dura aproximativ 2-3 saptamani.

Nimfele tinere de afide fara aripi se dezvolta prin mai multe etape de crestere. Plantele pot deveni lipicioase cu un lichid lipicios secretat de afide.

Comportamentul paduchilor verzi ai piersicului:

Coloniile de paduchi verzi ai piersicului sunt adesea repartizate slab pe planta gazda. Acestia prefera sa locuiasca pe partea inferioara a frunzelor gazdei sale, in timp ce specii similare, cum ar fi afidul de varza, care pot fi gasite pe aceeasi planta, prefera sa locuiasca in frunzele superioare.

Culturile atacate de paduchele verde al piersicului:

Paduchele verde al piersicului are o gama foarte larga de gazde, inclusiv seminte oleaginoase, culturi de leguminoase, buruieni cu frunze late si unele pasuni cu frunze late. Sunt frecvente in multe culturi horticole, inclusiv legume crucifere. Buruienile si plantele de cultura voluntare care cresc vara si toamna, ofera un refugiu populatiilor de afide pentru a supravietui intre anotimpurile de recoltare. Paduchele verde al piersicului a fost gasit ocazional pe cereale precum graul, totusi nu s-a crezut ca va provoca daune pentru hranire.

Paduchele verde al piersicului - Daune directe prin hranire:

Paduchele verde al piersicului cauzeaza adesea mai putine daune directe de hranire decat alte specii de afide, dar este un vector important al virusurilor plantelor. Infestarile incep atunci cand afidele inaripate zboara in culturi din buruienile de toamna, cu infestari grele provocand ofilirea cotiledoanelor, senescenta (imbatranirea tesuturilor) frunzelor si moartea rasadurilor.

Paduchele verde al piersicului - Daune indirecte (transmiterea virusului):

Paduchele verde al piersicului provoaca daune indirecte prin raspandirea virusurilor vegetale. Afidele raspandesc virusii intre plante prin hranire. Abilitatea de a transmite virusi anumiti difera in functie de fiecare specie de afide.

Insecticide impotriva paduchelui verde al piersicului:

Faster 10 CE - Actiunea acestui insecticid este reziduala pe toate suprafetele plantelor tratate si un efect inhibitor asupra hranirii insectelor fitofage.

Karate Zeon - este cel mai bun insecticid de contact.

Paduchele verde al piersicului

Citeste si articolul despre Paduchele negru al ciresului.

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei