Categorii

Gargarita sfeclei (Bothynoderes punctiventris) - Descriere, nutritie, reproducere si insecticide

Daune - Reproducere - Insecticide


Gargarita sfeclei

Gargarita sfeclei (Bothynoderes punctiventris)

Gargarita sfeclei poate fi observata in zonele care prezinta soluri cernoziomice sau aluvionarepoate fi observata in zonele care prezinta soluri cernoziomice sau aluvionare. Aceasta mai poate fi gasita si sub numele de cenusie a sfeclei.

Gargarita sfeclei – descriere:

La începutul primăverii, pe câmpuri apar mici insecte vizibile. Gărgărițele care au fost in stadiul de iernare în sol se târăsc în căutare de hrană. Baza dietei lor este frunzele de sfeclă. Acestea mănâncă lăstari tineri de legume. Gărgărița de sfeclă roșie este răspândită pe scară largă în partea europeană a Rusiei, în regiunea Centrală, Siberiană de Vest și regiunea Caucazului de Nord. Două gărgărițe sunt cele mai dăunătoare: cele obișnuite și cele gri. Măsurile agrotehnice și substanțele chimice sunt utilizate pentru combaterea insectelor de acest tip.

Gargarita sfeclei – aspect:

Gărgărița femela a sfeclei este mai mare decât masculul. La masculi, primele două segmente ale abdomenului au o fosă longitudinală. Secțiunea finală a picioarelor de mers la femele este mai puțin pubescentă cu firele de păr.

Corpul cărnos al larvei diferă într-o formă arcuită. Aceasta nu are picioare. Capul este galben sau galben maroniu. Lungimea corpului este de 28-30 mm. Corpul este format din 12 segmente, 9 spirale pe laturi.

Gargarita sfeclei - caracteristicile dezvoltării și nutriției:

Primăvara, când temperatura crește la + 6-7 grade Celsius, adultii se târăsc la suprafață pamantului. La început, gărgărițele se mișcă lent, dar cu o creștere a temperaturii la 22-25 de grade Celsius încep anii de masă ai insectelor. La început, gargaritele se hrănesc cu buruieni. Odată cu apariția răsadurilor de sfeclă, acestea se deplasează spre frunze. Gărgărițele mănâncă mugurii, încetinind sau oprind creșterea culturii.

Gargaritele sunt active în timpul zilei. În condiții favorabile (vânt cald, moderat, umiditate scăzută) fac zboruri lungi la o altitudine de 4-5 m. În timpul zilei, insectele parcurg până la 10 km în repaus.

Perioada de împerechere este sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai. Ouale au o culoare galben deschis, lungi de 1,2 mm, sunt depuse în sol lângă planta de hrănire. În timpul sezonului de reproducere, femela lasă 200-300 de ouă. Adulții care au născut descendenți mor.

Gargarita sfeclei – cat de daunatoare sunt:

  • deformeaza rădăcini
  • reduc conținutul de zahăr;
  • ofilesc o parte din cultura;
  • masa legumelor este redusă.

Dezvoltarea larvei durează 45-90 de zile. Apoi se transformă într-o crizală. După 2 săptămâni se naște un gândac tânăr. Pe vreme caldă, ajunge la suprafață, dar în majoritatea cazurilor rămâne în pământ până în primăvara viitoare. O generație este înlocuită într-un an.

Gargarita sfeclei - reproducerea

În timpul sezonului de reproducere, gărgărițele devin mai active. După împerechere, femelele prolifice depun 200-700 de ouă în sol. Adulții mor la sfârșitul verii. Larvele apar după 18-20 de zile. Descendenții mobili pătrund rapid în sol, apropiindu-se de rădăcini.

Gargarita sfeclei – insecticide:

Karate zeon 50 CS – Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Decis expert – Acesta actioneaza prin contact si ingestie impotriva insectelor daunatoare care sunt in stadiul de larve sau adulti. Durata de activitate este de 10 zile.

Gargarita sfeclei

Citeste si articolul despre Gargarita florilor de mar.

Produse recomandate

-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei