Categorii

Combatere mana tomatelor - Phytophthora infestans

Simptome - Combatere - Mana la Tomate


Mana tomatelor

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor a fost observata prima data in Europa in anul 1847, iar in tara noastra in 1940. Aceasta pe tomate in ciclul 2 de cultura. In sere sau solarii poate produce pagube de pama la 30%.

Cum se manifesta mana tomatelor:

Aceasta boala poate ataca tomatele in toaate fenofazele, pe marginile frunzelor sau spre varf acestea prezinta un aspect umed. In urma atacului tesuturile care sunt afectate se vestejesc, iar frunzele se rasucesc in sus. In cazul in care gradul de umiditate atmosferica este ridicat pe partea din spate a frunzelor apare un puf, de culoare alba. Cozile frunzelor, pe lastari si pe tulpinile care sunt atacate veti putea observa pete cu forma alungita de culoare maronie. Inflorescentele care sunt atacate au frunzulitele de la baza florilor zone maronii, se vor usca si vor cadea.

Atacul care este cel mai semnificativ si care produce cele mai multe pagube, este cel de pe fructe. Ciuperca patrunde in zona de prindere a fructului, producand pete de culoare maronie, si poate avansa foarte rapid distrugand intr-un final tot fructul.

Tomatele in acest punct devin tari, iar cele care sunt coapte prezinta pete de culoare maroniu-deschis. Frunzele care au cazut pe pamant, in zone unde gradul de umiditate este mare, ajuta ciuperca sa formeze miceliu cu multi spori.

In culturile aflate in interiorul serelor, atacul manei evolueaza rapid, deoarece exista variatii de temperatura intre noapte si zi, care produc condens. Agentul patogen apare in special in anii cu precipitatii din abundenta.

Metode de prevenire si combatere - Mana tomatelor:

Este recomandat sa adunati si sa distrugeti toate resturile vegetale, sa evitati cultivarea tomatelor in preajma cartofilor.

Cele mai bune fungicide impotriva manei tomatelor:

Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.

Bouille Bordelaise WDG - un fungicid cupric de mare eficacitate ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat.

Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Champ 77 WG - un fungicid de contact cu o capacitate de penetrare in plante si de protejare foarte buna.

Mana tomate

Va invitam sa cititi si articolul despre Mana vinetelor.

Produse recomandate

Champ 77 WG, 1 kg
99,99 Lei
-8%
Folpan 80 WDG, 1 kg
Folpan 80 WDG, 1 kg
106,62 Lei
115,45 Lei