Categorii

Combatere mana vinetelor - Phytophthora parasitica

Simptome - Combatere - Cum scapam de Mana Vinetelor


Mana vinetelor

Mana vinetelor - Phytophthora parasitica

Aceasta boala apare in toate culturile de vinete irigate, unde de altfel a fost si semnalata in 1958.

Cum se manifesta mana vinetelor:

Frunzisul care este afectat de aceasta boala prezinta pete de dimensiuni mari, de culoare galbena. In dreptul petelor pe partea din spate veti putea observa un puf albicios. Atacul asupra fructelor se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mari si de culoare maronie. Petele se extind si se unesc in conditiile in care gradul de umiditate este foarte ridicat.

Aceasta ciuperca poate rezista in sol sub forma de spori de rezistenta. In timpul procesului de vegetatie raspandirea ciupercii se realizeaza prin sporii din apa de ploaie. Conditiile optime pentru infectare in sera sunt in lunile septembrie-octombrie, pe cand in solarii perioada optima este in luna mai, deoarece temperaturile de obicei in acea perioada a anului sunt mai scazute.

Metode de prevenire si combatere impotriva manei la vinete:

Ideal este sa aplicati un asolament rational, sa evitati cultivarea vinetelor in tomatelor sau a cartofilor.

Tratamente fungice la mana vinetelor:

Basamid Granule – Acesta este un sterilizant de sol, care are actiune nematocida, insecticida si fungicida. Efectul acestuia asupra semintelor din sol este erbicid.

Ortiva Top – acest fungicid actioneaza asupra multor boli, efectul acestuia fiind preventiv si curativ. Este recomandat in culturile de camp. Aplicarea se va face la un interval de 8-14 zile.

Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.

Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Melody Compact 49 WG - este un fungicid de contact si sistemic. Are 2 substante active care activeaza asupra ciupercilor patogene.

Mana vinete

Va invitam sa cititi si articolul despre Malura.

Produse recomandate

-11%
Melody Compact 49 WG, 1 Kg
Melody Compact 49 WG, 1 Kg
185,33 Lei
207,40 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Basamid Granule, 1 kg
139,89 Lei