Categorii

Viespea rapitei (Athalia rosae) - Biologie, atac si tratamente

Etapele dezvoltarii - Atac - Insecticide


Viespea rapitei

Viespea rapitei

Viespea rapitei (Athalia rosae) se mai numeste si viespea cu fierastrau a rapitei, omida acesteia ataca des provocand pagube in culturile de rapita.

Viespea rapitei - Biologie - Ciclul vietii

Corpul insectei adulte este portocaliu stralucitor, cu exceptia capului. Lungimea sa este de aproximativ 7-8 mm. Aripile sunt galbene la baza si negricioase la marginea frontala si la jumatatea exterioara. Exista doua pete romboide negre pe partea superioara a toracelui. Abdomenul este gros si ascutit la femela, rotunjit la mascul. Pupa are culoare galbena, o lungime cuprinsa intre 6 si 11 mm si se introduce in cocon cilindric maro. Larva ierneaza in sol intr-un cocon (adancimea este de aproximativ 7-15 cm). Puparea are loc in aprilie, cu durata de 8-15 zile. Insectele adulte din prima generatie zboara in mai - inceputul lunii iunie. Femelele si masculii se hranesc si cu plante salbatice si agricole din familiile Brassicaceae (Crucifere). Apoi are loc copulatia. Durata de viata a femeilor este de aproximativ trei saptamani. Larvele se hranesc cu frunze, aceasta traieste 15-20 de zile. Are 4-5 mutari, 6 etape de dezvoltare. Larva adulta patrunde in pamant pentru pupatie.

Viespea rapitei - Simptomele atacului

Larvele viespei de rapita ataca in toamna cultura de rapita provocand pierderi de pana la 90%, din aceasta cauza este si considerata unul dintre cei mai periculosi daunatori ai culturii de rapita. Larvele viespei de rapita se hranesc cu frunze, flori, muguri terminali si pastai. Larvele de pe partea din spate a frunzelor se hranesc cu epiderma inferioara, ajungand intr-un final sa consume tot limbul frunzei. Plantele care sufera un atac foarte puternic vor muri.

Viespea rapitei (Athalia rosae) - Combatere - Insecticide

Mospilan 20 SG - Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Viespea rapitei - omida

Citeste si articolul despre Viespea merelor.

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei