Categorii

Spiraea - detalii despre boli, daunatori si tratamente


Spiraea

Cum se planteaza spiraea:

Pasul 1 -> Gasiti o zona de plantare care are un sol bine drenat, care primeste expunere totala sau partiala la lumina si are suficient spatiu pentru a gazdui dimensiunea matura a plantei. Zona aleasa trebuie sa ofere suficient spatiu plantei pentru a putea sa ajunga la maturitate. Distanta intre plante ar trebui sa fie cuprinsa intre 30 de centimetri si 4 metri, in functie de soi.

Pasul 2 -> Sapati o groapa care este putin mai adanca decat radacina plantei si cel putin de doua ori mai lata pentru a permite acesteia sa se extinda. In general, nu este nevoie sa adaugati nimic la sol sau sa-i testati pH-ul, deoarece aceasta planta se adapteaza la majoritatea tipurilor de sol. Daca solul este foarte scazut in materiale organice, amestecati aproximativ 3 centimetri de compost cu solul din gradina in timp ce plantati.

Pasuk 3 -> Scoateti planta din recipient, slabind usor orice radacini care sunt infasurate strans in jurul globului radacinii. Asezati-l in pozitie verticala in groapa , apoi udati bine, astfel incat sa puteti umple orice gol de aer care poate deteriora ulterior radacinile plantei. Asteptati pana cand apa este absorbita pentru a umple groapa complet cu pamant, apoi udati din nou.

Pasul 4 -> Creati un musuroi in jurul tulpinii, ingramadind solul de 4-5 centimetri inaltime pentru a ajuta la mentinerea apei in zona de plantare. Distribuiti un strat de mulci cu o grosime de aproximativ 2 centimetri in jurul zonei de plantare dincolo de musuroiul pe care l-ati creat. Dupa primul sezon al plantei, indepartati musuroiul si asezati mulciul mai aproape de planta.

Pasul 5 -> Udati plantele in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere, minim o data pe saptamana. Zona in care locuiti va va spune cat de mult trebuie sa udati. Solul nisipos se scurge mai repede decat alte tipuri de sol, fiind nevoie sa udati mai frecvent.

Specii de Spiraea:

Spiraea Salicifolia - Aceasta este o specie invaziva, originara din sudul Europei, are un port drept si poate ajunge la o inaltime de maxim 1,5 metri. Lastarii sunt maronii.

Spiraea Salicifolia

Spiraea japonica - Aceasta specie este originara din China, ajunge pana la o inaltime de 1,5 metri. Frunzele au forme ovale alungite, perioada de inflorire este in iunie-iulie.

Spiraea japonica

Spiraea Douglasii - Specia este originara din America de Nord, se dezvolta pana la o inaltime de 2 metri, frunzele sunt alungit-eliptice. Perioada de inflorire a acestei specii este in lunile iulie-august.

Spiraea Douglasii

Spiraea Cantoniensis - O specie originara din China si Japonia, ajunge pana la o inaltime de 1,5 metri, iar portul este larg. Frunzele sunt lanceolate, perioada de inflorire are loc in lunile mai-iunie.

Spiraea x vanhouttei - Aceasta este o specie hibrida, portul este viguros, ajunge pana la maxim 2 metri in inaltime, ramurile sunt arcuite, frunzele au forma ovala, culoarea acestora este verde-inchis, perioada de inflorire are loc in luna mai-iunie.

Spiraea x biliardii - Aceasta specie ajunge pana la 2 metri in inaltime, frunzele sunt oblongate, perioada de inflorire are loc in lunile iunie-august.

Spiraea x arguta - Acest arbust poate atinge 2 metri in inaltime, frunzele sunt de dimensiuni mici, alungite sau lanceolate. Perioada de inflorire are loc inaintea aparitiei frunzelor. Florile sunt albe si se dezvolta pe intreaga suprafata a ramurilor.

Spiraea x bumalda - Acesta este un arbust de talie mica, ajunge pana la 80 de centimetri in inaltime, frunzele tinere prezinta nuante roscate.

O boala care poate aparea este fainarea -> Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Cel mai bun tratament pe care il puteti utilza pentru combaterea fainarii este cel cu fungicidul Topas 100 EC.

Daunatorii care pot fi intalniti des sunt afidele -> Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.

Va invitam sa cititi si articolul despre Socul ornamental.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei