Categorii

Putregaiul moale la tulpinile de porumb (Erwinia chrysanthemi p.v zeae) - Fungicide eficiente pentru combatere

Simptomele putregaiului moale al tulpinilor de porumb


Putregaiul moale al tulpinilor de porumb

Putregaiul moale la tulpinile de porumb (Erwinia chrysanthemi p.v zeae)

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb este o boala fungica ce a fost observata prima data in anul 1942 in Australia. La noi in tara a fost observata prima data in 1964 in culturile de porumb irigat din jurul Bucurestiului.

Simptomele putregaiului moale al tulpinilor de porumb:

Primele simptome ale putregaiului moale al tulpinilor de porumb vor aparea pe partea insorita a plantelor, tulpinile prezinta pete de culoare verde inchis (10-20 de centimetri lungime) si cu un aspect umed. Tulpinile se vor inmuia, tesuturile se vor distruge, iar plantele intr-un final se vor indoi. Frunzele care sunt deasupra zonei afectate de boala se vor vesteji si se vor usca. Radacinile plantei sunt inrosite si vor deveni sfaramicioase, plantele nemaiformand stiuleti.

Agentul patogen se numeste Erwinia chrysanthemi p.v zeae, nu se transmite prin seminte, insa poate ramane in resturile vegetale din camp timp de 27-36 de saptamani. Daca acestea sunt ingropate in pamant, bacteria isi pastreaza viabilitatea timp de 2-7 saptamani, in functie si de umiditatea si temperatura solului. Infectiile au loc prin ranile care sunt produse de sfredelitorul porumbului, deoarece sunt favorizate de gradul ridicat de umiditate atmosferica (peste 60-70%) si de temperatura cuprinsa intre 26 si 28 de grade Celsius.

Prevenirea si combaterea putregaiului moale al tulpinilor de porumb:

Cel mai recomandat proces pentru a preveni atacul putregaiului moale al tulpinilor de porumb este rotatia culturilor si semanarea porumbului din loturi semincere, acolo unde boala nu s-a manifestat.

Fungicide eficiente pentru a combate putregaiul moale al tulpinilor de porumb:

Topsin 70 WDG - Fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.

Teldor - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.

Dithane M 45 – Unul dintre cele mai cunoscute fungicide de contact, avand un spectru larg de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb

Citeste si articolul despre Putregaiul inimii sfeclei.

Produse recomandate

-30%
Teldor 500 SC, 10 ml
Teldor 500 SC, 10 ml
12,21 Lei
17,47 Lei