Ananas
Ananasul este un tip de bromelie, care se poate cultiva ca planta de apartament. Frunzele de ananas pot absorbi putina apa si substante nutritive; la fel si radacinile plantei.
Cum sa plantam Ananas:
Desi este posibil ca acesta sa incolteasca si in apa, majoritatea oamenilor prefera sa ii inradacineze in sol. Asezati varful de ananas in sol pana la baza frunzelor sale. Udati bine si plasati-l in lumina stralucitoare, dar indirecta. Pastrati solul umed pana cand se dezvolta suficient radacinile. Ar trebui sa dureze aproximativ doua luni (6-8 saptamani) pentru ca radacinile sa se stabileasca. Puteti verifica daca s-a inradacinat tragand usor partea de sus pentru a vedea radacinile. Odata ce radacinile s-au dezvoltat semnificativ, puteti incepe sa tineti planta mai mult timp in lumina.
Ananas - Ingrijire
- Ananasul este destul de tolerant la seceta si poate prospera cu foarte putina apa. Daca va aflati intr-o zona secetoasa sau daca nu va amintiti niciodata sa va udati plantele, ar trebui incorporat un strat gros de mulci pentru a reduce evaporarea. S-ar putea sa doriti sa luati in considerare cresterea ananasului intr-o zona usor umbrita, mai ales daca locuiti intr-o zona tropicala sau subtropicala. Cu toate acestea, daca locuiti intr-o regiune cu ploi abundente, este in regula si asta.
- Daca aveti ananasul intr-un ghiveci, asigurati-va ca are sol bine drenat si gauri de drenaj. Totusi, nu oferiti ananasului prea multa apa! Ingrijirea suplimentara a plantelor de ananas este minima. Frunzele de ananas isi absorb cea mai mare parte a nutritiei. In primele cateva luni dupa plantare nu oferiti ingrasamant plantei.
- Dupa aceea, puteti utiliza ingrasaminte lichide. Culoarea frunzelor va fi un semn revelator al faptului ca hranesti sau nu planta. Daca au o nuanta rosiatica / violeta, este timpul sa hranesti ananasul. Modul ideal de a va hrani ananasul este sa incorporati compostul in sol inainte de plantare si sa mulciti puternic in jurul plantei. Asigurati-va ca mutati planta in interior intr-o zona cu mult soare pe masura ce vremea incepe sa se raceasca. Ananasul nu suporta normal temperaturile foarte joase.
Bolile si daunatori care pot aparea la ananas
Nematozi - Diversi nematozi sunt atrasi de ananas, rezultand in cele din urma o planta bolnava, productia redusa de fructe si un declin in general constant. A scapa de nematozi este dificil. Impotriva nematozilor puteti folosi Basamid granule.
Putregaiul si putrezirea radacinilor - Aceste doua boli fungice comune pot fi controlate in acelasi mod, desi sunt cauzate de agenti patogeni diferiti. Singurul semn vizibil al putrezirii radacinii este o planta care pare sa fie udata, dar are frunze cazute. Putregaiul superior poate aparea in cele din urma ca frunze moarte in jurul bazei plantei. Ambele sunt cauzate de soluri supra-udate sau slab drenate. Schimbarea imediata a practicilor de udare si transformarea in sol curat si uscat pot ajuta la plantele in ghivece, plantele in aer liber vor avea nevoie de imbunatatiri ale drenajului patului si se recomanda mulcirea. Citeste si articolul despre Aloe Vera,
Impotriva aparitiei putregaiului puteti folosi Dithane M 45.
In anotimpul de iarna pot aparea si paduchii lanosi, iar pentru a scapa de acestia puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Citeste si articolul despre Aloe Vera.