Categorii

Patarea frunzelor de fasole (Isariopsis griseola) - Sfaturi, tratamente si fungicide specifice

Simptomele patarii unghiulare


Patare unghiulara

Patarea unghiulara a frunzelor de fasole

Patarea unghiulara a frunzelor de fasole este o boala fungica cunoscuta pentru pagubele pe care le poate produce culturii de fasole. Legumele care sunt cultivate in sera sau in solar, sunt adesea cele mai expuse atacului cu agenti patogeni care evolueaza optim in conditiile acestea de mediu.

Simptomele patarii unghiulare:

Atacul are loc la fasole pe suprafata frunzelor si a fructelor. Atacul patarii unghiulare incepe in luna iulie cand pe frunze apar pete de dimensiuni mici, intre 2 si 5 milimetri in diametru, de culoare cenusii sau brune. Pe partea din fata a frunzelor, exact in dreptul formarii petelor, puteti observa mai multe pete de culoare maronie ce reprezinta sporii agentului patogen. In zonele in care umiditatea predomina atacul patarilor unghiulare este foarte intens si poate produce uscarea si defolierea prematura a plantelor. Atacul se manifesta si pe suprafata pastailor sub forma de pete de dimensiuni mici si colturoase.

Agentul patogen se numeste Isariopsis griseola, iar raspandirea acestuia an de an se realizeaza prin miceliul de rezistenta. Agentul patogen se raspandeste pe parcursul perioadei de vegetatie prin conidii (spori).

Prevenirea si combaterea patarii unghiulare a frunzelor de fasole:

Pentru a preveni atacul agentului patogen cel mai recomandat este sa adunati si sa distrugeti resturile de plante ramase dupa procesul de recoltare. O alta recomandare pentru prevenirea atacului patarii unghiulare este rotirea culturii la 3 ani.

Tratamente cu fungicide impotriva patarii unghiulare:

Bouille Bordelaise WDG – Cel mai eficient fungicid care are si un spectru larg de combatere al bolilor in culturile de pomi, vie sau legume.

Ortiva top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.

Melody Compact 49 WG - este un fungicid de contact si sistemic. Contine 2 substante active ce activeaza asupra ciupercilor patogene.

Patarea unghiulara a frunzelor la fasole

Citeste si despre cum poti combate Patarea bruna a gutuiului.

Produse recomandate

-20%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-48%
Melody Compact 49 WG, 20 g
Melody Compact 49 WG, 20 g
7,80 Lei
14,93 Lei
-41%
Ortiva Top, 10 ml
Ortiva Top, 10 ml
14,00 Lei
23,55 Lei
-10%
Bouille Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 500 g