Categorii

Dovlecel - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor in cultura de dovlecel

Boli dovlecel - Daunatori dovlecel


Dovlecel boli si daunatori

Dovleceii nu tolereaza inghetul sau temperaturile scazute. Deci nu veti castiga nimic din plantarea prea devreme. Chiar daca fructele se formeaza pe vreme rece, ele vor avea coaja dezintegrata din cauza ranilor cauzate de inghet. Astfel, ar trebui sa asteptati cel putin pana la mijlocul primaverii pentru a planta cand solul se incalzeste, in functie de clima dumneavoastra.

Boli care pot afecta cultura de dovlecel:

Patarea unghiulara (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Patarea unghiulara este o boala ce poate produce frecvent pagube insemnate in culturile cucurbitelor. Pe parcursul vremii secetoase exudatul bacterian se va usca si va forma o crusta de culoare alb-cenusie. Apoi tesuturile care au fost atacate se vor necroza, se vor desprinde si vor cadea, frunzele capatand un aspect ,,ciuruit".

Pete asemanatoare vor aparea si pe suprafata tulpinilor, dar si pe petiolul frunzelor. Frunzele care au fost infectate se vor usca si vor cadea.

Pentru combaterea patarii unghiulare este recomandata utilizarea fungicidului Polyram DF.

Ofilirea bacteriana (Erwinia tracheiphila)

Aparitia acestei boli poate duce ofilirea intregii plante. Frunzele si tulpinile partilor afectate capata o culoare verde inchis, iar procesul de ofilire este ireversibil, partile afectate devin necrotice. Aceasta boala este raspandita de gandaci.

Controlati populatiile de gandaci de pe plante. Pentru prevenirea ofilirii bacteriene sunt recomandate tratamentele cu insecticide specifice insectelor ce ajuta la raspandirea bolii si respectarea igienei culturale.

Ofilirea bacteriana

Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea)

Fainarea cucurbitaceelor sau Sphaerotheca fuliginea este o boala care se manifesta cu precadere pe partile aeriene ale plantelor, adica pe suprafata tulpinilor, fructelor, frunzelor. Aceasta boala se poate manifesta in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate.

Aparitia si evolutia fainarii cucurbitaceelor au loc la temperaturi de 15-21 de grade Celsius, boala extinzandu-se din cauza excesului de umiditate.

Pentru combaterea fainarii cucurbitaceelor este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC.

Fainarea cucurbitaceelor

Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis)

Mana Curcubitaceelor este o boala fungica care a fost descoperita la mijlocul secolului care a trecut in Cuba. Cel mai des poate fi observata la castraveti, pepeni galbeni si pepeni verzi si poate produce foarte multe daune. In Romania mana curcubitaceelor a ajuns in anul 1928.

Culoarea petelor se schimba din galben in maroniu, iar pe partea din spate a frunzelor apare un puf de culoare cenusie sau bej. In cazul in care boala avanseaza, frunzele se unesc, iar astfel se distrug mare parte din frunze. Infectiile au loc in timpul vremurilor umede si la temperaturile cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius, atunci cand apar sporii si pot germina. La temperaturi ce depasesc 32 de grade Celsius, sporii mor.

Pentru combaterea manei la cucurbitacee este recomandata utilizarea fungicidului Amistar.

Mana cucurbitaceelor

Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)

Aceasta este o boala care apare frecvent in urmatoarele culturi: castraveti, pepeni galbeni si verzi. Intensitatea cu care se manifesta difera in functie de conditiile climatice. Pe suprafata frunzelor adevarate, vor aparea pete care nu au o forma exacta, dar care au culoarea galben-verzui. In momentul in care boala avanseaza petele se imbina si se extind pe suprafata frunzei care se va necroza.

Pentru combaterea antracnozei este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Antracnoza cucurbitaceelor

Alternarioza (Alternaria cucumerina)

Alternarioza se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, galben-maronii, cu un halou galben sau verde care apar mai intai pe frunzele cele mai vechi. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile se extind si devin pete necrotice mari, adesea cu model concentric. Leziunile se pot uni iar frunzele incep sa se onduleze, iar in cele din urma mor. Boala este raspandita in zonele de crestere unde temperaturile sunt foarte ridicate, iar ploile sunt frecvente.

Cucurbitacele ar trebui rotite cu o alta cultura la fiecare 2 ani pentru a reduce posibilitatile aparitiei alternariozei. Resturile vegetale de cultura trebuie indepartate de pe camp cat mai repede posibil dupa recoltare sau arate adanc in sol. Aplicarea fungicidelor de protectie adecvate poate ajuta la incetinirea dezvoltarii bolii.

Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.

Daunatori care pot afecta cultura de dovlecel:

Viermi sarma (Agriotes sp.)

Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului. Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume.

De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.

Pentru combaterea viermilor sarma puteti folosi insecticidul Kabon.

Viermi sarma

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Conditiile favorabile de dezvoltare ale paianjenului rosu comun sunt temperaturile ridicate si umiditatea scazuta. Paianjenul rosu comun este o specie polifaga si ataca pomii fructiferi, vita de vie, legumele, etc.

In locurile in care frunza a fost atacata, veti putea observa zone punctiforme si decolorari de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de paianjenul rosu vor avea o culoare cenusiu-lucitoare si un aspect pergamentos, iar pe partea inferioara a frunzelor veti putea observa urme de panza de paianjen.

Pentru combaterea paianjenului acarian rosu este recomandata utilizarea insecticidului Milbeknock.

Paianjenul rosu comun

Afide

In locurile in care frunza a fost atacata, veti putea observa zone punctiforme si decolorari de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de paianjenul rosu vor avea o culoare cenusiu-lucitoare si un aspect pergamentos, iar pe partea inferioara a frunzelor veti putea observa urme de panza de paianjen.

Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.

Pentru combaterea musculitei albe de sera puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Dovlecel.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei