Categorii

Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtenedali) - Aspect, plante gazda, tratamente

Aspect - Tratamente - Sfaturi Acarianul filocoptid


Acarianul marului

Acarianul marului (Aculus schlechtenedali)

Acarianul marului ierneaza ca adult in crapaturile scoartei, iar primavara adultii se muta pe muguri frunze sau flori. In locul in care acarienii inteapa pentru a suge seva, vor aparea pete de dimensiuni mici si culoare galben-albicioasa.

Factorii care favorizeaza aparitia si intensificarea atacului acarienilor sunt clima secetoasa si gradul ridicat de umiditate din primavara.

Cum arata acarienii marului:

Femela de vara are o lungime cuprinsa intre 0,16 si 0,18 milimetri, corpul alungit si are o culoare galben-maronie. Acarianul ierneaza in grup, sub scoarta pomilor, in crapaturile scoartei si intre solzii mugurilor si pot dezvolta pana la 5-6 generatii pe an.

Adultii vor migra din locurile de iernare, undeva prin luna aprilie, astfel invadand mugurii, frunzele si florile. Acarienii se inmultesc pana in luna august. Cei mai multi acarieni pot fi gasiti pe partea din spate a frunzei, numarul acestora putand ajunge in cazul infestarilor puternice si la 300-500 de exemplare pe centimetru patrat.

Care sunt plantele gazda ale acarienilor si ce daune pot provoca:

Acarienii marului se hranesc cu frunzele plantelor atacate, in locul intepaturilor efectuate de acarieni se pot observa pete de dimensiuni mici si culoare galben-albicioasa. In urma atacului acarienilor cresterea lastarilor erbacei va fi mai slaba.

Cum putem scapa de acarieni marului:

Cel mai indicat pentru a scapa de acarieni sunt tratamentele fitosanitare, acestia dezvolta cam 5-6 generatii pe an. Atacul acarienilor se manifesta in mod regulat pe fructe, acest lucru ducand la o scaderea calitatii recoltei.

Cele mai bune insecticide impotriva acarienilor la mar:

Milbeknock - Este utilizat in culturile horticole si poate combate un spectru larg de acarieni si insecte cum ar fi musculita alba de sera, afide, lepidoptere, cicade, etc.

Movento 100 SC - este un insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor la mar, par, prun si tomate .

Ulei horticol Mospilan oil 20 SG - Efectul asupra daunatorilor este de otravire prin ingestie sau penetrare in corpul insectei.

Acarianul marului (Aculus schlechtenedali)

Citeste si articolul despre Acarienii plantelor ornamentale.