Categorii

Cais - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli cais - Combatere daunatori cais


Cais boli si daunatori

Caisul

Caisul (Prunus armeniaca) - Este un pom fructifer de talie mica, dar cu o coroana mare care face parte din familia Rosaceae.

Bolile care pot afecta caisul sunt:

Putregaiul radacinii (Armillaria Armillaria mellea)

Daca arborele este infectat dupa ce a atins varsta de 5 ani, atunci simptomele tipice includ o crestere terminala slaba si frunze mici. Ciuperca supravietuieste in radacini moarte, simptomele sunt asemanatoare cu putregaiul radacinii Phytophthora.

Pentru combaterea putregaiului puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Rugina (Tranzschelia discolor)

Rugia se manifesta sub forma de pete galben-verzui pe suprafetele frunzelor superioare si inferioare, care au o forma unghiulara si devin galbene stralucitoare; petele de pe suprafata inferioara a frunzei dezvolta spori rosu-portocalii. Rugina poate fi prevenita prin pulverizarea pomilor cu fungicide de protectie; aplicarea se efectueaza de obicei cu una, doua sau trei luni inainte de recoltare in zonele predispuse la focarele de sezon precoce ale bolii si dupa recoltare in zonele in care boala este mai putin problematica sau apare mai tarziu in sezon.

Pentru combaterea ruginei este recomandat sa folositi Dithane M 45.

Cancer bacterian (Pseudomonas syringae)

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturile scazute din primavara. Pomii tineri sunt deosebit de sensibili. Pomii crescuti in soluri nisipoase care sunt drenate slab sunt, de asemenea, susceptibili. Asigurati-va ca se alege un soi de cais si un portaltoi adecvat in functie de locatia geografica si de conditiile de mediu pentru a preveni stresul arborelui care predispune arborele la boala.

Cancer bacterian

Daunatori care pot afecta caisul:

Afidele - Acestea sunt specii ce ataca numeroase plante sun forma unor colonii pe partea inferioara a frunzelor si lastarilor. Se hranesc cu sucul celular al plantei atacate. In urma acestora nu vor mai creste corespunzator ( referindu-ne la dimensiuni ), frunzele devoltandu-se deformat.

Va recomandam utilizarea unui insecticid Decis Expert 100 EC.

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Larvele viermilor proaspat eclozate trec prin fruct, adesea langa tulpina, pentru a se hrani in jurul samburelui. Eliminati locurile pentru care larvele ierneaza, indepartand resturile si scoarta libera de la baza pomilor.

Pentru combaterea viermelui prunelor trebuie sa folositi insecticidul Karate Zeon 50 CS.

Cicada gheboasa (Ceresa bubalus)

Cicada gheboasa face parte din familia Membracidae si este originara din America de Nord. Reprezinta un daunator periculos pentru pomi, livezile tinere si vita de vie. Pentru a combate cicada gheboasa puteti utiliza Mospilan Oil 20 SG.

Cicada gheboasa

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Cicada melifera este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, iar in anul 2009 au fost observate populatii ale cicadelor melifere in zona orasului Constanta. Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra. Aspectul cicadei melifere este asemanator si la femele si la masculi, adultii au dimensiuni mici (7-8 milimetri), ceea ce ii face foarte greu de observat. Pentru combaterea cicadei melifere este necesar sa se foloseasca insecticide specifice.

Cicada melifera

Paduchele testos

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Paduchele testos este o insecta care se hraneste cu floema ramurilor mici. In cazul infectiilor grave, paduchele testos este capabil sa provoace declin si scadere, dar, in general, se afla sub un nivel ridicat de control natural care previne in mare masura orice prejudiciu semnificativ. Pentru combaterea paduchelui testos puteti folosi insecticidul Movento 100 SC.

Paduchele din San Jose

Corpul mascului este de 0.8-0.9 milimetri lungime. Larva primara are corpul de forma oval si o lungime ce nu depaseste 0.25-0.27 milimetri. Femela adult are corpul cordioform si o lungime de 0.8 - 1 milimetru lungime si culoare galbena. Scutul care are rol in protectia corpului femelei este in forma de disc rotund si are un diametru de maxim 2.4 mm. Pentru combaterea paduchelui din San Jose puteti folosi Decis 25 WG.

Citeste si articolul despre Cais!

Produse recomandate

-25%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,92 Lei
5,22 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei