Zmeur
Zmeura este numele dat celor doua specii de plante din genul Rubus, Rubus idaeus (zmeura rosie) si Rubus occidentalis (zmeura neagra) cultivata pentru fructele lor comestibile. Plantele de zmeura au sisteme de radacini perene si tulpini bienale care sunt cunoscute sub numele de bastoane.
Bolile care pot afecta zmeurul sunt:
Cancerul bazei lastarilor (Leptosphaeria coniothyrium)
Cancerele bazei lastarilor se formeaza la rani pe bastoanele tinere. Cancerul bazei lastarilor este raspandit prin stropi de ploaie de la bastoanele infectate la cele sanatoase. Pentru a preveni cancerul bazei lastarilor la zmeur plantati intotdeauna zmeura in zone insorite si mai ales in zone cu un bun drenaj. Evitati fertilizarea excesiva a plantelor.
Patarea cenusie a frunzelor (Sphaerulina rubi)
Simptomele apar pe frunzele tinere ca mici pete circulare de culoare verde inchis. Pe masura ce boala progreseaza, petele devin de culoare cafenie deschisa pana la gri. Mai tarziu, tesutul infectat poate cadea. Frunzele grav infectate pot cadea prematur. Indepartati resturile de cultura infectate si ardeti-le. Asigurati o circulatie adecvata a aerului in jurul plantei. Daca boala este severa, pulverizati fungicid adecvat.
Pentru combaterea patarilor puteti folosi fungicidul Zeama Bordeleza.
Patarea bruna-violacee a tulpinilor de zmeur (Didymella applanata)
Leziuni violet-maronii pe tulpina chiar sub frunze sau muguri, leziunile sunt de obicei pe portiunea inferioara a tulpinii. Pentru prevenirea patarii brun-violacee a tulpinilor de zmeur cresteti circulatia aerului in interiorul baldachinului, evitati aplicarea excesiva a ingrasamintelor, in special a azotului; practica buna gestionare a buruienilor. Daca boala este severa, atunci se aplica tratamente cu fungicide adecvate.
Pentru combaterea patarii brun-violacee a tulpinilor de zmeur puteti folosi fungicidul Dithane M 45.
Rugina zmeurului (Phragmidium rubi-idaei)
Agentul patogen nu este sistemic si nu se va raspandi in interiorul plantei; sporii se transmit prin vant. Imbunatatiti circulatia aerului in jurul plantelor prin taiere.
Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicidul Polyram DF.
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
Boabele infectate nu se maturizeaza, devin maronii, se usuca, sunt foarte tari si raman pe pedicel. In general, infectia este limitata la cresterea tanara a plantei. Agentul patogen este transmis de vant, stropi de ploaie si insecte.
Pentru combaterea focului bacterian puteti folosi fungicidul Kupferol.
Daunatori care pot afecta zmeurul:
Afidele - Sunt niste paduchi, acestia se pot gasii pe mai multe tipuri de plante printe care si zmeurul. Fac parte din familia Aphididae, formeaza colonii pe partea inferioara a frunzei, acestea rasucindu-se si schimbandu-si culoarea. Afidele lasa in urma lor pe planta o secretie lipicioasa cu aspect stralucitor.
Impotriva afidelor va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F.
Gargarita neagra - Corpul acestora este de culoare neagra, gargaritele ierneaza sub frunze, in stratul superficial al solului. Acestia, in primavara se hranesc cu muguri, iar larvele cu organe florilor.
Metode de combatere: distrugerea bobocilor afectati si a resturilor vegetale din plantatie.
Citeste si articolul despre Zmeur.