Categorii

Ciclul vietii - Aspect - Combatere


Tripsul californian

Tripsul californian

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) reprezinta in prezent cea mai daunatoare specie de tripsi din multe culturi de sera. Acestia pot fi gasiti pe o mare varietate de plante, inclusiv multe culturi de legume si plante de ornament in sere si pe diferite buruieni. Este un daunator deosebit de important in castraveti, ardei, vinete si multe culturi ornamentale.

Tripsul californian - Ciclul de viata si aspect

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) se dezvolta in sase etape: ou, 2 etape de larve, prepupa, pupa si, in final, insecta adulta. Ouale tripsilor californieni (Frankliniella occidentalis) sunt depuse in frunze, petale de flori si in partile moi ale tulpinilor. Sunt introduse in tesutul plantei.

Larvele sunt aproape transparente sau de culoare alba, galbuie sau chiar galben-portocaliu, cu capul mare si ochii rosii. Femelele adulte au o culoare foarte variabila. Acestea variaza de la alb pana la portocaliu-galbui sau chiar negru.

Tripsii californieni (Frankliniella occidentalis) se transforma in pupa in sol, desi acestea pot fi gasiti si pe frunze, in flori sau in alte locuri adapostite. Etapele prepupale si pupale pot fi recunoscute prin inceputul lor de aripi in curs de dezvoltare. In comparatie cu prepupa, pupa are capete de aripa mai lungi, mai dezvoltate si antene mai lungi, care sunt curbate in sus. Etapele prepupale si pupale nu se hranesc si se misca numai daca sunt deranjate. La adulti ambele perechi de aripi sunt pe deplin dezvoltate.

Tripsul californian - Simptomele atacului

Tripsul californian provoaca daune plantelor prin strapungerea celulelor tesuturilor de la suprafata si prin hranirea cu continutul acestora, provocand moartea tesutului din jur. Petele gri-argintii rezultate pe frunze si punctele negre ale excrementelor lor indica prezenta acestora in cultura. Vigoarea plantei este redusa prin pierderea clorofilei. Cand infestarile devin grave, frunzele se pot ofili.

Tripsii californieni (Frankliniella occidentalis) prefera sa se hraneasca cu tesuturi vegetale in curs de dezvoltare, cum ar fi varfurile de crestere si mugurii florali. Cand aceste tesuturi se dezvolta in continuare, frunzele si florile pot aparea grosolan deformate. Este posibil ca mugurii florali puternic infestati sa nu se deschida deloc. Fructele pot fi, de asemenea, deteriorate, chiar si la densitati mici, dand nastere unor deformari, uneori gasite in culturile de castraveti. In multe culturi ornamentale, chiar si un numar foarte mic de tripsi pot provoca daune prin transmiterea virusurilor sau prin reducerea valorii estetice prin deteriorarea florilor, de exemplu la trandafiri.

Tripsul californian - Tratamente - Insecticide

Kabon - Acesta este un insecticid care este formulat bio in stare lichida pe baza uleiurilor vegetale care se folosesc pentru a controla aparitia daunatorilor din culturile horticole.

Actellic 50 EC - Substanta activa componenta a acestuia reprezinta 500 g/litru pirimifos metil, actellic fiind un insecticid specific combaterii daunatorilor din depozite.

Karate zeon 50 CS - Acesta este un insecticid de contact, care are un efect rapid si de soc impotriva daunatorilor, in plus oferind si cea mai lunga perioada de protectie.

Tripsul californian

Tripsi

Inapoi la categoria ,,Tripsi".

Produse recomandate

-22%
Faster 10 CE, 2 ml
Faster 10 CE, 2 ml (fiole)
4,08 Lei
5,22 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-25%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,92 Lei
5,22 Lei