Categorii

Paduchele verde al marului (Aphis pomi) - Ciclu de viata, control si combatere

Inmultire - Aspect - Control - Combatere


Paduchele verde al marului

Paduchele verde al marului (Aphis pomi)

Paduchele verde al marului, este raspandit în regiunile pomicole și apare pentru prima dată în livezile de mere la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie. Insecta se hraneste cu seva din frunze. Paduchele verde al marului se găseste de obicei aproape tesuturile de pe partea inferioară a frunzei. Paduchele verde al marului ataca de asemenea, parul si gutuiul. Acest afid este cel mai predominant în livezile de mere, dar abundența prădătorilor naturali înseamnă adesea că nu sunt necesare controale chimice.

Paduchele verde al marului – aspect:

Ouăle au o lungime de 1 mm, sunt strălucitoare, negre și ovale. Nimfele au o lungime de 2 mm si sunt de culoare galben-verde până la verde deschis, avand o formă ovala. Adulții au o lungime de 2 mm, cu formă ovală, culoare verde strălucitor, și picioare negre. Adulții pot avea aripi sau pot fi fără aripi. Paduchii verzi ai marului care nu au ajuns inca la maturitate au antene mai scurte și se găsesc de obicei în colonii pe frunzele tinere ale marului.

Paduchele verde al marului – Biologie:

Paduchele verde al marului iernează ca ouă la baza mugurilor de pe lăstarii terminali. Ouăle eclozează atunci când se dezvolta primele frunze. Nimfele nou eclozate sunt toate femele. Acestea încep să se hrănească imediat cu frunzele în curs de dezvoltare și sunt inițial prezente pe lăstarii terminali, trecând mai târziu la frunzele mai vechi. După ce s-au hrănit timp de aproximativ două săptămâni și au năvălit de mai multe ori, nimfele se maturizează în adulți fără aripi care se reproduc fără împerechere. Acești adulți dau naștere altor paduchi, iar populațiile cresc rapid. Fiecare femelă poate produce 50-100 de descendenți vii. Afidele tinere se dezvoltă în 7-10 zile. Populațiile de paduchi verzi ai marului se construiesc încet pe mere la începutul primăverii (floare, petală, toamnă), și mai rapid pe măsură ce temperaturile medii zilnice cresc. Paduchii verzi ai marului sunt cei mai numerosi în perioada iulie și începutul lunii august. În funcție de condițiile meteorologice, o generație este finalizată în două-trei săptămâni, existand mai multe generații pe an.

Paduchele verde al marului – ce daune provoaca:

Paduchele verde al marului se hraneste cu seva din frunză. Infestările dure reduc vigoarea și creșterea lăstarilor. Hrănirea reduce dimensiunea mugurilor și lungimea internodurilor și provoacă ondularea frunzelor. Atacul paduchelui verde al marului poate stimula creșterea ramurilor laterale și poate afecta forma pomilor. Curbarea frunzelor și terminalele slăbite sunt susceptibile de rănire în timpul iernii.

Controlul paduchilor verzi ai marului:

Populațiile de paduchi verzi (afide) sunt afectate de condițiile de mediu, cum ar fi vremea, sănătatea plantelor și dușmanii naturali. Dacă afidele nu au acces la o nouă creștere suculentă - și se hrănesc cu frunze mai vechi - numărul paduchilor verzi poate scadea cu până la 50%. Dacă temperaturile sunt de intre 30 si 32 de grade Celsius sau mai mari, femelele nu se reproduc bine. Paduchii verzi ai marului (afidele) mor când temperaturile rămân ridicate timp de câteva zile, iar ploile abundente spală populația de afide de pe frunze.

Insecticide impotriva paduchilor verzi ai marului (afidelor):

Mospilan Oil 20 SG – Efectul otravitor al acestuia este asupra daunatorilor si are loc prin ingestie sau penetrare in corpul insectei.

Faster 10 CE – Acest produs este compatibil cu fungicidele, dar si insecticidele care sunt omologate pentru tratamente in vegetatie (exceptand produsele alcaline!).

Mospilan 20 SG – Acesta are o actiune rapida impotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor, de la stadiul de ou pana la cel de adult!

Paduchele verde al marului

Citeste si articolul nostru despre combaterea Paduchelui verde al piersicului.

Produse recomandate

-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-15%
Mospilan 20 SG, 50 g
Mospilan 20 SG, 50 g
48,19 Lei
56,55 Lei