Categorii

Trandafir - Plantare si ingrijire

Intretinere - Tratamente - Udare - Plantare Trandafir


Trandafir

Alegeti o zona insorita. Se recomanda sase sau mai multe ore de soare. Unele soiuri de trandafiri se pot dezvolta si in conditii de umbra partiala , dar majoritatea trandafirilor infloresc cel mai bine daca sunt intr-un loc in care razele soarelui pot patrunde mare parte din zi. Exceptia de la aceasta regula are loc atunci cand trandafirii se dezvolta in zone cu temperaturi foarte ridicate, secetoase.

Trandafirii nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste solul, dar este ideal un sol bogat. PH - ul solului poate fi usor acid spre neutru 5,5- 7,0. De obicei, este recomandat sa adaugati cativa centimetri de materie organica, mai ales daca aveti sol argilos, asigurati-va ca zona in care va plantati trandafirii are un drenaj bun. Trandafirii au nevoie de udare regulata, dar radacinile lor vor putrezi daca sunt lasati sa stea in sol umed.

Evitati sa plantati trandafiri sub copaci, atat din cauza umbrei, cat si a posibilelor daune cauzate de caderea ramurilor. Alegeti un loc protejat de vant, deoarece vanturile puternice pot deteriora planta.

In cele din urma, nu va aglomerati trandafirii. Cu cat fluxul de aer in jurul plantelor este mai mare, cu atat vor fi mai putin probabil sa apara boli fungice desfigurante, cum ar fi patarea si mucegaiul pe frunze. Plantati trandafiri la cel putin 3 metri de alte plante pentru a evita concurenta pentru nutrientii solului.

Sfaturi pentru plantare trandafiri:

Sapati o groapa de aproximativ 40-45 centimetri adancime cu 45 pana la 60 de centimetri latime.

Plantare trandafir

Amestecarea unui compost sau a altor materii organice cu solul scos din groapa este o idee buna daca pamantul este de calitate slaba.

Daca trandafirul dumneavoastra este intr-un ghiveci, scoateti-l usor din si slabiti putin radacinile, astfel incat acestea sa inceapa sa se extinda imediat dupa ce sunt plantate.

Plantare trandafir

Daca trandafirul dumneavoastra este de plantat direct in gradina, rasfirati radacinile si inspectati-le. Indepartati orice radacini rupte sau care par afectate de putregai. Inmuiati radacinile timp de aproximativ 12 ore inainte de plantare pentru a va asigura ca nu se usuca.

Udati si aplicati mulci - Udati si aplicati aproximativ 5 centimetri de mulci peste zona radacinii trandafirului in jurul bazei sale. Udati trandafirii nou plantati in fiecare zi, in special pe vreme secetoasa, pentru a se stabiliza perfect in pamant.

Udare Trandafir

Continuati sa va udati trandafirul in fiecare saptamana pentru a stimula procesul de dezvoltare al radacinilor. Oferiti-i un ingrasamant granular amestecat in sol atunci cand incepe sa dezvolte frunze in primavara si dupa fiecare inflorire, sau aproximativ la fiecare sase saptamani pe tot parcursul sezonului de crestere.

Cum sa ingrijim trandafirii:

Toamna udati mai putin, dar aveti grija ca trandafirii sa nu se usuce complet.

Trandafirii iubesc apa, dar nu in exces. Acestia pot dezvolta boli fungice si vor muri daca solul este prea umed iarna. Solul ideal este bogat si slab, cu un drenaj bun. Una dintre cele mai grave greseli pe care le puteti face este sa nu asigurati un drenaj adecvat.

Folositi mulci in jurul trandafirilor. Pentru a ajuta la conservarea apei, reducerea stresului si incurajarea dezvoltarii sanatoase, aplicati un strat de 4 pana la 10 centimetri de frunze maruntite in jurul bazei trandafirilor. Lasati aproximativ 1 centimetru de spatiu intre mulci si tulpina de baza a plantei.

O data pe luna, intre lunile aprilie si iulie, puteti aplica un ingrasamant profesional osmocote.

Taierea trandafirilor:

Trebuie sa aveti grija, daca taiati prea tare toamna, plantele se pot deteriora.

Distrugeti toate materialele vegetale vechi sau bolnave. Purtati manusi inalte suficient de groase pentru a va proteja mainile de spini dar suficient de flexibile pentru a va permite sa tineti instrumentele.

Nu taiati sau mutati trandafirii vara, deoarece ar putea suferi si muri in caldura. Tulpinile mari de trandafir pot fi taiate cu pana la doua treimi, iar cele mai mici pana la 12-25 de centimetri de la sol.

Puteti utiliza foarfeca pentru gard viu PowerGearX, Fiskars pentru a evita eventualele intepaturi in spinii trandafirilor.

Nu toate tipurile de trandafiri sunt taiate in acelasi mod sau in aceeasi perioada a anului.

Soiuri de trandafiri:

Trandafirii roz - acestia pot ajunge pana la aproximativ 3 metri inaltime si necesita doar putina modelare la inceputul primaverii.

Trandafirii galbeni - infloresc devreme, stralucitor si sunt rezistenti la frig.

Trandafirii de mosc - cresc pana la 5 pana la 6 metri inaltime

Va invitam sa cititi si articolul despre Boli si tratamente ale trandafirilor.

Produse recomandate