Categorii

Taciunele graului, orzului, ovazului si porumbului - Simptome si raspandire

Simptomele taciunelui la grau, orz, ovaz si porumb


Taciune

Taciune

Taciunele este o boala a plantelor de cereale care este provocata de o ciuperca parazita, ce poate distruge partial sau total partile atacate precum si formarea unui numar mari de spori.

Taciunele zburator al graului:

In Romania pagubele produse de taciunele zburator sunt cuprinse intre 1-5% din recolta, aceasta boala putand fi semnalata in toate zonele in care se cultiva graul.

Cum se manifesta taciunele zburator al graului – Simptome:

Taciunele zburator al graului devine evident in perioada inspicarii plantelor. Cel mai simplu mod prin care va puteti da seama ca planta dumneavoastra este afectata este ca cele bolnave inspica mai rapid decat cele care sunt sanatoase.

Spicele care au fost atacate de taciunele zburator sunt erecte si au o culoare maroniu-inchisa sau neagra. In urma atacului, masa de spori este acoperita de o membrana argintie, ce in scurt timp se usuca si se sfasie. Dupa o perioada de 2-8 zile, sporii ciupercii se vor imprastia, iar rahisul ramane aproape gol.

Agentul patogen se numeste Ustilago tritici, iar ciuperca poate rezista intre 3 si 5 ani sau chiar si mai mult in cariopsele care sunt infectate.

Taciunele zburator al orzului:

Cum se manifesta taciunele zburator al orzului – Simptome:

Plantele care sunt bolnave au dimensiuni mai scurte inainte de inspicare, iar ultima frunza care inveleste spicul are o culoare mai deschisa, verde-galbuie.

Plantele afectate de taciunele zburator vor inspica mai devreme decat cele care sunt sanatoase, spicele vor fi erecte, avand o culoare neagra. Pe masura ce boala avanseaza teliosporii se raspandesc, iar rahisul ramane golas.

Agentul patogen se numeste Ustilago nuda, iar in timpul infloririi teliosporii sunt dusi de curentii de aer pe suprafata florilor de orz.

Taciune zburator orz

Taciunele imbracat al orzului:

Taciunele imbracat al orzului se dezvolta pe orz in anotimpul de toamna si primavara, in toate regiunile in care se cultiva orzul.

Simptomele taciunelui imbracat al orzului:

Plantele care sunt afectate de taciunele imbracat inspica mai devreme decat ar fi normal, inaltimea este redusa, iar spicele sunt drepte si de dimensiuni mici.

Semintele care sunt distruse sunt invelite de o membrana fina, masa de spori fiind compacta.

Spre deosebire de taciunele zburator, plevele si aristele care sunt atacate nu sunt in totalitate distruse. Spicul care a fost afectat de taciune este tare, nu poate fi sfaramat cu usurinta.

Agentul patogen se numeste Ustilago hordei, iar ciclul de evolutie al ciupercii este de un an.

Taciune imbracat orz

Taciunele zburator al ovazului:

Taciunele zburator al ovazului este una dintre cele mai raspandite boli in cultura de ovaz si poate produce pagube insemnate in cultura.

Cum se manifesta taciunele zburator al ovazului – simptome:

Inainte de perioada de inflorire, plantele care sunt bolnave au dimensiuni mai mici decat cele sanatoase si o culoare galben-verzuie. Din panicul vor ramane doar ramuri care vor avea o pozitie dreapta.

Atacul taciunelui zburator al ovazului are loc sub 2 forme: taciunele moale(pe parcursul vremii calde si uscate) si taciune tare (pe parcursul vremii racoroase si umede).

Agentul patogen se numeste Ustilago avenae, iar ciuperca evolueaza complet pe parcursul a 2 ani.

Taciune zburator ovaz

Taciunele comun al porumbului:

Taciunele comun al porumbului poate fi observat des in culturile de porumb si poate produce pagube in medie de 2-5% din recolta.

Cum se manifesta taciunele comun al porumbului – simptome:

Taciunele comun al porumbului se manifesta pe suprafata tuturor organelor supraterane. Pe organele care au fost atacte se vor forma tumori (de marimea unui pumn) care au la exterior o membrana argintie-albicioasa.

Agentul patogen se numeste Ustilago maydis si rezista in pamant timp de aproximativ 2 sau 3 ani sub forma teliosporilor.

Metode de prevenire ale taciunelui comun al porumbului:

Cel mai recomandat este sa rotiti cultura sau sa cultivati hibrizi rezistenti. Incercati pe cat de mult posibil sa evitati ranirile din timpul lucrarilor de intretinere.

Taciune porumb

Inapoi la Taciune.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-41%
Microthiol Special WDG, 500 g
Microthiol Special WDG, 500 g
14,00 Lei
23,79 Lei
-1%
Tebucur 250 EW, 1 litru
Tebucur 250 EW, 1 litru
149,31 Lei
150,28 Lei