Categorii

Senecio - Sfaturi pentru plantare si ingrijire

Taiere - Temperatura - Ingrasamant - Udare


Senecio

Senecio

Senecio este un gen de plante florifere din familia Asteraceae. Plantele care fac parte din acest gen sunt originare din Insulele Canare, Africa sau India.

Genul Senecio este distribuit aproape in intreaga lume. Este unul dintre putinele genuri care apar in toate cele cinci regiuni cu un climat mediteranean. In plus, speciile se gasesc in regiunile muntoase, inclusiv in zonele tropicale asemanatoare alpine.

Senecio - Sfaturi pentru plantare:

  1. Alegeti recipientul potrivit. Retineti ca, daca semanati intr-o tava de seminte, trebuie sa transplantati rasadurile cand devin mature.
  2. Plantele Senecio sunt suculente, astfel incat solul trebuie sa aiba un drenaj bun. Un sol bun trebuie sa fie o combinatie intre amestec de cactus si nisip, perlit sau orice alt material care ajuta la mentinerea substratului umed, dar nu umed.
  3. Umpleti vasul cu substrat, dar nu inainte de a steriliza atat recipientul, cat si solul, in acest fel planta nu va contracta multe boli. Urmatorul pas este umezirea substratului si pentru a raspandi semintele pe substrat, acestea sunt seminte mici, deci este o idee buna sa folositi o hartie alba sau ceva care va ajuta sa vedeti unde raspanditi semintele. Stropiti-le cu apa (nu adaugati prea mult).
  4. Acoperiti ghiveciul cu o hartie alba sau o punga de plastic pentru a mentine semintele la caldura. Puneti recipientul intr-o zona usor umbrita, cu o temperatura medie de 21 deg C. Semintele vor germina aproximativ in 10 sau 14 zile.
  5. Cand apar rasadurile, asigurati-va ca indepartati capacul pentru a permite circulatia aerului si incepeti sa puneti rasadul in lumina directa a soarelui pana cand se obisnuiesc cu soarele. Faceti acest proces treptat, daca puneti semintele in lumina directa a soarelui pentru perioade lungi, la inceput (nu sunt mature), vor suferi de arsuri solare.
  6. Daca ati folosit o tava pentru seminte, trebuie sa asteptati pana cand rasadurile sunt suficient de inalte (de obicei 10 cm), apoi este timpul pentru transplant. La transplantare, nu uitati sa sterilizati noul sol, precum si instrumentele de gradina pe care le folositi. De asemenea, nu uitati sa indepartati vechiul substrat de la radacini. Puteti folosi radacina hormonala pentru a accelera procesul.

Ingrijirea plantelor Senecio

Udare: iarna sunt inactive, deci trebuie sa lasati solul sa se usuce din nou inainte de s uda. Momentul in care necesita mai multa udare este vara, o data pe saptamana fiind ideal. Daca solul este inca umed nu udati, deoarece udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor.

Lumina: ca plante mature suculente, iubesc lumina directa a soarelui, da si o zona usor umbrita este in regula. Daca nu puteti oferi acest mediu plantei dvs., puteti crea unul artificial.

Taiere: raspanditi plantele Senecio prin taiere. Este un proces foarte simplu si tot ce trebuie sa faceti este taiati o bucata mica la sfarsitul anotimpului de primavara inceputul anotimpului de toamna si sa o plantati in sol nisipos, cu un drenaj bun. Exista un procent minim de esec, Senecio este cunoscut pentru ca este o planta usor de propagat.

Temperatura: Plantele Senecio prefera clima calda de cel putin 13 deg C. Daca planta dvs. este in aer liber si temperatura este mai mica decat cea mentionata mai sus, trebuie sa va mutati planta in interior pentru a preveni moartea sau atrofierea acesteia.

senecio

Daunatori si boli: Senecio este o planta sensibila la boli fungice precum fainare si putregaiul cenusiu. Pentru a combate fainarea la Senecio puteti folosi fungicide precum Switch 62.5 WG. Pentru a combate putregaiul cenusiu la Senecio este recomandat sa folositi fungicide precum Dithane M 45.

Senecio poate fi atacata de regula de afide, iar pentru a scapa de acestea puteti folosi insecticide precum Decis Expert.

Ingrasamant: este necesar sa aplicati ingrasamant pe planta dvs. anual, deoarece are nevoie de nutrienti. Nu depasiti doza, deoarece daca o faceti, va provoca o crestere usoara.

Citeste si articolul despre Conditiile necesare de mediu pentru Schefflera.

Produse recomandate

Switch 62.5 WG, 1 kg
766,62 Lei
-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei