Categorii

12 metode indepartarea gandacilor de Colorado


Cea mai buna solutie impotriva gandacilor de Colorado: click aici....

Exista multe metode pentru a scapa de gandaci, desigur fiecare cultivator de cartofi fie el amator sau profesionist, are propria sa metoda pentru combaterea acestora. Din cele auzite, sau chiar citite de catre mine o sa va prezint cateva dintre acestea pe care le-am incercat personal si chiar au avut succes.

Bineinteles, orice cultivator de cartofi cunoaste faptul ca, dupa ce recolta a fost culeasa indiferent de dimensiunea acesteia, terenul trebuie prelucrat prin sapare(dar nu mai adanc de 15 cm) pentru a putea fi scoase la suprafata coconii, larvele, pipele acestui tip de gandac vargat.

Poate ca va intrebati de ce?

Motivul este acela ca, la suprafata, aerul rece, apoi gerul le vor veni de hac. Si astfel o mare parte din acesti daunatori vor fi eliminati pentru urmatoarea recolta.

De cei care vor ramane vom scapa folosind unele din metodele enumerate in randurile care urmeaza.

Metoda 1 

Este o metoda care necesita un grad de atentie si de rabdare marit, dar care va avea efecte vizibile. Cand lastarii s-au dezvoltat destul de mult ca sa-i atraga pe „musafirii nepoftiti” alegem o zi suficient de calduroasa, pentru ca atunci acestia devin activ, si trecem la verificarea culturii de cartofi, dar bineinteles aceasta metoda este valabila si pentru culturile de tomate, vinete, ardei, etc. La primele aparitii ale dusmanilor trecem la culegerea manuala a acestora, strangandu-i intr-un borcan cu apa sarata, cam 2 linguri per litru, iar ouale depuse le strivim, la fel si larvele.

Metoda 2 

Intr-un borcan de aproximativ 1 litru se culeg gandacii maturi, pe care ii adunam intr-un recipient de 20 de litri, plin cu aproximativ trei sferturi de apa, acoperim recipientul cu un capac si asezand o greutate pe acesta, si este lasat in acest mod pana cand gandacii vor ajunge la fundul vasului, asta insemnand aproximativ 5-7 zile. Din acest recipient se va obtine o solutie foarte concentrata, care va elimina daunatorii. Aceasta solutie va trebui diluata la momentul aplicarii. Gradul de diluare va fi hotarat de catre dumneavoastra in functie de soiul si dimensiunea culturii. Va recomandam folosirea a aproximativ 1-3 pahare per litru de apa si, desigur, va recomandam folosirea acesteia pe o singura planta, deoarece daca solutia este prea concentrata planta se poate arde.

Metoda 3 

Semanati in jurul lotului de cartofi craite - (nu doar din cauza aspectului placut pe care il va reda gradinii dumneavoastra, dar acestea va vor scapa si de nematozi). Desigur se poate folosi si:

-Fasole

-Galbenele

-Calomfir

-Vetrice

-Sfecla

-Usturoi, etc.

Efectul acestora asupra vargatilor consta in mirosul puternice pe care il emana si trebuie sa pastrati in minte faptul ca aceste plante va pot apara si de alti daunatori.

Metoda 4 

Pulverizati cultura cu infuzie de ardei iute preparata in urmatorul mod:

-10-20 de bucati de ardei iute se fierb in apa si se lasa la infuzat timp de 16-24 de ore.

-Se dilueaza cu apa

-Se adauga sapun solid (50 grame la 10 litri) sau sapun lichid pentru o aderare mai buna.

Metoda 5 

Faceti o solutie care se va prepara din o lingurita detergent lichid pentru vase la 1,5 litri de apa si pulverizati peste plante, in special sub frunze(de jos in sus).

Metoda 6 

Cea mai simpla metoda este aplicarea cenusei, cu cat mai multa cu atat mai bine. Recomandat este sa incepeti aplicarea acestui tratament chiar din iarna, sa pudrati cenusa pe locul destinat culturii, mai exact sub fiecare tuberbul si de jur-imprejulur plantei. Aceasta nu doar ca este o hrana foarte bogata pentru aproape toate tipurile de plante, dar este si un protector redutabil pentru sanatatea plantelor.

Metoda 7 

Suspensie rezultata din cenusa si sapun

-Se fierbe 1 kilogram de cenusa in 10 litri de apa timp de 15-20 de minute

-Se lasa 2 zile

-Se strecoara lichidul obtinut si se stropeste cu acesta dupa adaugarea a 50 de grame de sapun de casa sau lichid.

-Scara de diluare este de 1:10.

Metoda 8 

Suspensie de sapun

-Se topeste sapun de casa; la 2 litri de apa se adauga 200 de grame de sapun.

-Substanta rezultata se foloseste la 8 litri de apa(pentru stropire)

Se stropeste, apoi se aplica cenusa peste plantele umede. Acest lucru se practica din cauza elementelor hranitoare din cenusa(potasiu, calciu, fosfor). Acest tratament este foarte recomandat deoarece plantele iubesc acest amestec. „Vargatul” va disparea in cateva zile, iar larvele acestuia odata cu el.

Metoda 9 

Se culeg din toamna frunzele de la nuc, fructele acestuia, coaja nucilor care se pastreaza pana in vara cand ne vor fi de folos.Cu 3 saptamani inaintea aparitiei gandacului preparam un plamadit de aproximativ 2 kilograme din ingredientele enumerate mai sus, care vor fi puse intr-un butoi/recipient, acoperit cu 10 litri de apa si lasate la macerat timp de 3 zile, dupa care se va obtine o solutie numai buna pentru stopirea cartofilor. Inainte de pulverizare se strecoara prin doua randuri de tifon, lichidul obtinut va putea fi folosit pentru stropirea plantatiei.

Metoda 10 

Infuzie din oman:

-Se fierb in apa 150-200 de grame de radacina maruntita

-Infuzia rezultata se acopera si este lasata timp de 1 zi

-Inainte de aplicare se dilueaza in 10 litri de apa si se pulverizeaza plantele.

Metoda 11 

In momentul in care planta de cartof a crescut destul de mult(15 cm), se imprastie gainat de pasare uscat si maruntit pe planta care trebuie umezita inainte. O alternativa a acestei metode este solutia concentrata din foi de ceapa. Va recomandam sa repatati aceasta operatie de 4-5 ori pe vara.

Metoda 12 

In cazul in care aveti de-a face cu o invazie sau in cazul in care nu puteti controla acesti distrugatori ai recoltei, nu ezitati sa folositi solutii anti-gandaci.