Categorii

Saintpaulia - Combatere Daunatori si boli

Combatere boli si daunatori


Saintpaulia

Saintpaulia - Boli si daunatori

Saintpaulia reprezinta o specie de plante ornamentale originare din Africa. Acestea sunt utilizate in mod obisnuit ca plante de interior, dar pot fi pastrate si ca plante in aer liber in anumite climate. Din cauza faptului ca nu dispun de aceleasi conditii climatice ca in zona lor de origine pot fi sensibile la atacul bolilor sau daunatorilor.

Boli care pot afecta Saintpaulia:

Mana - Aceasta boala de tip fungic se manifesta ofilirea si uscarea plantelor. Pentru a putea combate aceasta boala puteti folosi fungicide precum Dithane M 45.

Putregai Cenusiu - Boala aceasta este de tip fungic si apare datorita conditiilor de umiditate excesiva. Putregaiul se manifesta prin aparitia unor pete de culoare verde cu un puf de culoare alba. Pentru a combate aparitia putregaiului cenusiu puteti folosi fungicide precum Topas 100 EC.

Semne de imbolnavire care pot aparea la Saintpaulia:

Putrezirea radacinilor - Acest lucru se poate intampla de regula cauza udarii excesive sau a solului care nu este bine drenat si nu permite buna circulare a apei. Pentru a evita acest lucru trebuie sa nu lasati niciodata sa se stranga apa in farfuriuta de sub ghiveci.

Patarea alb-galbuie a frunzelor - Acest lucru este cauzat de udarea plantei cu apa rece. Cel mai indicat este sa udati plantele cu apa la temperatura camerei.

Frunzele se decoloreaza - Acest lucru se intampla in cazul expunerii plantei la razele puternice ale soarelui.

Florile cad - Acest lucru se intampla in cazul schimbarilor bruste de temperatura sau daca este prea frig in zona in care tineti planta. Temperatura ideala pentru dezvoltarea plantei Saintpaulia este de 20-22 de grade Celsius.

Daunatori care pot aparea la Saintpaulia:

Afide - Pentru a scapa de atacul afidelor la Saintpaulia puteti folosi insecticidul kabon.

Acarieni - Atacul acarienilor poate fi destul de dur, iar pentru a scapa de acestia cel mai recomandat este sa folositi un insecticid-acaricid Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Musculitei albe - Aparitia musculitei albe poate da mari batai de cap. Pentru a combate aparitia musculitei albe puteti folosi insecticide precum Actellic 50 EC.

Cum sa ingrijim Saintpaulia:

  • Pastrati solul usor umed si folositi apa la temperatura camerei.
  • Frunzele sunt susceptibile de putrezire daca sunt tinute la umiditate ridicata, asa ca udati violetele africane (Saintpaulia) la baza tulpinii pentru a evita obtinerea excesului de apa pe frunze.
  • Indepartati praful de pe frunze cu o perie mica si moale.
  • Fertilizati la fiecare 2 saptamani cu un ingrasamant pentru plante bogate in fosfor, dar numai in timpul sezonului de crestere activ (primavara si vara). Incepeti sa fertilizati numai atunci cand planta pare sa aiba nevoie de un impuls suplimentar. Excesul de fertilizare este o problema mai frecventa decat sub-fertilizarea.
  • Multe soiuri prefera conditiile de caldura, de la 18 grade Celsius in sus, desi unele pot tolera si conditii mai reci.
  • Frunzele subtiri, de culoare verde inchis, dar si tulpinile va pot spune ca planta primeste prea putina lumina, frunzele de culoare verde deschis sau albe indica prea multa lumina.
  • Plantele ar trebui mutate in ghivece mai mari pe masura ce cresc. Momentul optim pentru transplantarea plantelor Saintpaulia este dupa ce unele frunze s-au ofilit.

Citeste si articolul despre Ingrijirea plantelor ornamentale - Saintpaulia!

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei