Categorii

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb (Nigrospora oryzae) - Metode de prevenire

Cum se manifesta atacul putregaiului uscat al stiuletilor de porumb


Putregai uscat

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb (Nigrospora oryzae)

Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb este o boala cunoscuta in toate zonele in care se cultiva porumbul, nu produce pagube insemnate, fiind o boala care mai mult depreciaza stiuletii de porumb.

Care sunt simptomele putregaiului uscat al stiuletilor de porumb:

Ciuperca putregaiului uscat al stiuletilor de porumb, ataca in camp, acolo unde stiuletii nu sunt inveliti bine in panusi in faza de maturare. Aceasta boala ataca si stiuletii care sunt dezveliti de catre ciori. Stiuletii care sunt atacati prezinta un putregai uscat al rahisului, acest lucru facandu-i sa fie sfaramiciosi. La baza boabelor de pe stiulete si in rahis, puteti observa o coloratie cenusie care este produsa de spori negri, in numar foarte mare.

Agentul patogen se numeste Nigrospora oryzae si este dusa din depozite in camp si invers cu ajutorul moliei cerealelor. Aceasta apoi depune spori ce se prind de franjurile aripilor, pe stiuletii dezgoliti de catre pasari sau pe cei care nu sunt bine inveliti.

Sporii ciupercii rezista in natura pana la maxim 2 ani si pot germina numai in conditii de umiditate mare si temperatura cuprinsa intre 10 si 30 de grade Celsius.

Cum putrem preveni atacul putregaiului uscat al stiuletilor de porumb:

Cel mai indicat este sa tratati semintele care ar putrea fi acoperite cu spori ai ciupercii cu fungicide de specialitate. O alta metoda recomandata este sa distrugeti moliile care sunt raspanditoare de spori, sa dezinfectati depozitele si sa distrugeti resturile de plante pe suprafata carora puteti gasii spori.

Cele mai eficiente fungicide impotriva putregaiului uscat al stiuletilor de porumb:

Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Putregai uscat

Puteti citii si articolul despre Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor de porumb.

Produse recomandate

Mimoten, 1 litru
313,66 Lei
-28%
Cidely Top, 10 ml
Cidely Top, 10 ml
9,99 Lei
13,94 Lei
-41%
Ortiva Top, 10 ml
Ortiva Top, 10 ml
14,00 Lei
23,55 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei