SImptomele putregaiului umed al tuberculilor de cartof


Putregaiul umed al tuberculilor de cartof

Putregaiul umed al tuberculilor de cartof

Putregaiul umed al tuberculilor de cartof se manifesta si in camp, dar si in timpul depozitarii, pierderile tuberculilor putand ajunge pana la 50-60%.

Cum se manifesta putregaiul umed al tuberculilor de cartof – Simptome:

Pe perioada vegetatiei, plantele care sunt atacate vor ramane de dimensiuni mici, iar tulpinile sunt subtiri, internodii scurte si ramuri orientate in sus. Frunzele care sunt rasucite in sus, daca sunt lovite usor dezvolta un sunet metalic din cauza acumularilor de amidon din tesuturi.

Baza tulpinii prezinta tesuturi moi, putrezite si negricioase, iar din acest motiv boala se mai numeste si „boala piciorului negru”.

In cazul sectionarii tulpinii se poate observa brunificarea vaselor. Tuberculii care au fost infectati prima data vor prezenta o brunificare a inelului vascular, iar mai apoi pulpa se transformata intr-un mucilagiu care are un miros neplacut.

Atacul asupra tuberculilor este favorizat de umiditatea excesiva din sol, iar in cazul vremurilor secetoase, in tubercul se opreste atacul si va aparea un strat de celule maronii, care separa zona distrusa de cea sanatoasa.

Infectarea tuberculilor se realizeaza prin radacini sau rani, in unii ani putand aparea simptome pe tulpini in camp si pe tuberculi in depozite.

Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora pv. Carotovora, este foarte rezistenta in pamant, pe suprafata resturilor vegetale si a tuberculilor.

In cazul in care tuberculii sunt raniti sau sectionati, are lor un transfer rapid al bacteriilor si atacul se inteteste. In camp, infectia plantelor sau a tuberculilor are loc prin rani sau radacini, in depozite bacteria poate infecta tuberculii fara leziuni daca coaja acestora este subtire iar temperatura este cuprinsa intre 22 si 37 de grade Celsius.

Prevenire si combaterea putregaiului umed al tuberculilor de cartof:

Cele mai bune metode de prevenire ale acestei boli sunt: respectarea asolamentelor, fertilizarea echilibrata fara exces de azot si plantarea tuberculilor sanatosi. Plantarea trebuie sa aiba loc la adancimi mai mici in solurile care sunt argiloase.

Amistar - este un fungicid polivalent care are un spectru larg de combatere al bolilor.

Champ 77 WG – acesta este un fungicid de contact cu o capacitate de penetrare in plante si de protejare foarte buna.

Putregaiul umed al tuberculilor de cartof

Puteti citii si articolul despre Putregaiul cenusiu al strugurilor.

Produse recomandate

Gargarita sfeclei (Bothynoderes punctiventris) Gargarita sfeclei poate fi observata in zonele care prezinta soluri cernoziomice sau...
Gargarita florilor de mar Gargarita florilor de mar este o specie foarte raspandita in zonele in care se cultiva marul si poate produce...
Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata) Gandacul de colorado este originar din America de Nord, fiind observat prima data in...
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) Tigrul platanului este o specie originara din America de Nord. In Europa, este o insecta...
Gandacul de dantela Gandacul de dantela a aparut odata cu importul de plante de ornament, este un daunator specific azaleelor si...