Categorii

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof (Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus) - Simptome si prevenire

Ghidul complet pentru a scapa de putregaiul inelar al tuberculilor de cartof


Putregai inelar tuberculi cartofi

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof

Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof a fost observat prima data in anul 1914 in tarile cultivatoare de cartof (Germania, Finlanda, Polonia, Rusia, Suedia, etc). La noi in tara este considerata o boala de carantina, iar pierderile anuale pe care le produce putregaiul inelar al tuberculilor de cartof pot ajunge chiar si pana la 50%.

Simptomele putregaiului inelar al tuberculilor de cartof sunt:

Plantele care sunt atacate manifesta aproape de sfarsitul perioadei vegetative o usoara vestejire a frunzelor inferioare plus o decolorare in verde-pal, apoi acestea devin galbene chiar inainte de uscare.

La inceputul atacului pe tuberculi se pot observa zone de culoare galben-crem, in apropierea tulipinilor subterane.

Daca boala avanseaza, in zona inelului cu vasele conductoare vor aparea caverne in care tesuturile sunt inmuiate.

Agentul patogen se numeste Clavibacter michiganensis sp. Sepedonicus, se raspandeste anual prin intermediul tuberculilor bolnavi. Atacul va fi amplificat daca tuberculii mari sunt sectionati inainte de plantare.

La plantele care sunt bolnave infectarea tuberculilor are loc prin tulpinile subterane. Simptomele principale vor aparea in zona in care se prind tuberculii, dupa care bacteria circula prin vasele de conducere. Bacteria poate fi raspandita si cu ajutorul gandacului de Colorado, cicade sau chiar paduchii de frunza.

Prevenirea putregaiului inelar al tuberculilor de cartofi:

Cea mai eficienta metoda de prevenire a putregaiului inelar al tuberculilor de cartof este plantarea tuberculilor sanatosi. Dezinfectarea masinilor de plantat ar fi o alta metoda de prevenire a putregaiului inelar.

Atunci cand importati cartofi trebuie sa existe si un certificat din care sa rezulte faptul ca din tara de provenienta a acestora nu a existat bacteria cel putin in ultimii 2 ani.

Fungicide eficiente impotriva putregaiului inelar al tuberculilor de cartofi:

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Melody Compact 49 WG – Este un fungicid de contact, dar si sistemic. Are 2 substante active ce activeaza impotriva ciupercilor patogene.

Kupferol - previne si stopeaza mana si unele bacterioze, la vita de vie, pomi fructiferi, legume, cartofi, hamei si plante ornamentale.

Putregai inelar tuberculi cartof

Pentru articolul despre Putregaiului roz al tuberculilor de cartofi -> click aici.

Produse recomandate

-48%
Melody Compact 49 WG, 20 g
Melody Compact 49 WG, 20 g
7,80 Lei
14,93 Lei
-83%
Kupferol 50 ml
Kupferol, 50 ml
11,30 Lei
65,68 Lei