Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana)
Putregaiul cenusiu al strugurilor este o boala intalnita frecvent in toate tarile cultivatoare de vita de vie. Toamna, putregaiul cenusiu al strugurilor distruge o parte buna din recolta, mai ales in anii cu precipitatii abundente. Se produc pagube insemnate si pe butasii care sunt altoiti, dar si in timpul stratificarii vitelor.
Cum se manifesta putregaiul cenusiu al strugurilor – Simptome:
Putregaiul cenusiu al strugurilor se manifesta mai putin pe suprafata frunzelor, lastarilor si ciorchinilor, insa este frecvent intalnit pe boabele mature, aproape de cules.
Pe frunze vor aparea pete de culoare galbena la inceput, mai apoi devin rosiatice, iar in dreptul lor pe suprafata ambelor fete ale limbului, se va dezvolta un puf de culoare cenusie, care este constituit din fructificatiile ciupercii.
Frunzele care sunt puternic atacate se rasucesc, dupa care se desprind si apoi vor cadea de pe lastari. Pe suprafata lastarilor, boala se manifesta numai in conditii de umiditate ridicata.
Infectia va incepe de la noduri, unde vor aparea pete de culoare albicioasa sau galbui-deschis. Tesuturile care sunt atacate se vor acoperi cu un puf de culoare cenusie.
Corpurile negre care se pot forma uneori in acest puf sunt sclerotii ciupercii. Butasii care sunt altoiti si pusi la stratificat in nisip umed sunt atacati la punctul de altoire, unde se dezvolta sclerotii ciupercii.
Cel mai periculos atac este cel de pe boabe in timpul maturarii:
La inceput pe suprafata boabelor se vor observa pete de dimensiuni mici, care se vor mari repede si vor patrunde si in interiorul pulpei bobului. Petele sunt de culoare galben-cenusiu sau rosu-violet. Boabele care sunt infectate se vor inmuia, vor crapa si se vor acoperi cu un puf des de culoare cenusiu-bruna. Acesta se va extinde de la un bob la altul si va cuprinde intreg ciorchinele, in special la soiurile cu boabe dese. Putregaiul cenusiu al strugurilor este favorizat de intepaturile insectelor, si de ranile care sunt produse de grindina. Din strugurii care au fost atacati se vor obtine vinuri slabe, care au o cantitate scazuta de alcool.
Pe anumite zone, soluri sau soiuri aceasta ciuperca produce „putregaiul nobil”:
Putregaiul nobil sporeste concentratia de zahar a fructelor, din cauza miceliului ciupercii care consuma o cantitate mare de apa din boabe. Fructele care sunt atacate au o culoare vinetie si sunt mumificate. Mustul obtinut are o aroma deosebita. Concentratia ridicata de zahar poate duce la obtinerea vinurilor tari, care sunt de o calitate deosebita. Putregaiul nobil este dorit de viticultori, insa acesta scade productia de struguri cu peste 40%. Atacul ciupercii Botryotinia fuckeliana este favorizat de gradul ridicat de umiditate (mai mare de 80%) din perioada de coacere a strugurilor si de temperaturile ridicate cuprinse intre 25-28 de grade Celsius.
Cele mai puternice atacuri se produc dupa ploi abundete insotite de grindina, iar pe suprafata organelor care sunt atacate ciuperca va forma microscleroti de culoare neagra si forma neregulata.
Agentul patogen se transmite anual prin scleroti, miceliu de rezistenta si conidii.
Metode de prevenire si combatere ale putregaiului cenusiu al strugurilor:
Cel mai recomandat este sa cultivati soiuri rezistente de vita de vie, sa inlaturati insectele care produc rani pe suprafata fructelor. O alta varianta ar fi culegerea timpurie a viilor in toamnele ploioase.
Cele mai eficiente fungicide impotriva putregaiului cenusiu al strugurilor:
Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.
Switch 62.5 - este un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.
Melody Compact 49 WG – Este un fungicid de contact, dar si sistemic. Are 2 substante active ce activeaza impotriva ciupercilor patogene.
Thiovit jet 80 Wg - Acesta este un fungicid de contact ce are actiune multipla in combaterea fainarii, plus un efect secundar impotriva acarienilor. Primul tratament este recomandat sa il aplicati la aparitia simptomelor de avertizare. Tratamentele care urmeaza vor fi aplicate la un interval de 7-14 zile, pana la coacerea definitiva.
Citeste si articolul despre Putregaiul alb al florii soarelui.